Francuskoj Rusija treba kao saveznik

Pratite nasTelegramOdyssey
„Francuska treba da utiče na Evropljane da se oslobode štetnog uticaja onih koji, u SAD i u Evropi, a naročito u Poljskoj, nastavljaju da mešaju Putina sa Hitlerom“, i „onih koji su, kao u organima uprave NATO-a, srećni da izmisle neprijatelja kako bi opravdali svoje postojanje“, piše uticajni evropski politikolog i ekonomista Žak Atali.

Žak Atali, jedan od najuticajnijih evropskih politologa i ekonomista, smatra da je od izuzetnog značaja da se sa Rusijom razgovara kao sa potencijalnim saveznikom, a ne kao sa izmišljenim neprijateljem.

„Još jednom se nalazimo u opasnosti da budemo uvučeni u apsurdni rat protiv onih koji bi trebalo da su naši saveznici u mnogo važnijim bitkama“, napisao je on u kolumni u nedeljniku Espres.

© FlickrNe dopustimo da nas uvuku u rat oni koji proklamuju nepromenljivim evropske granice kada im to odgovara
Ne dopustimo da nas uvuku u rat oni koji proklamuju nepromenljivim evropske granice kada im to odgovara - Sputnik Srbija
Ne dopustimo da nas uvuku u rat oni koji proklamuju nepromenljivim evropske granice kada im to odgovara
Uticajni esejista smatra da „Francuska treba da utiče na Evropljane da se oslobode štetnog uticaja onih koji, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi, a naročito u Poljskoj, nastavljaju da mešaju Putina sa Hitlerom“, i „onih koji su, kao u organima uprave NATO-a, srećni da izmisle neprijatelja kako bi opravdali svoje postojanje“.

Sunarodnicima poručuje: 

„Ne dopustimo da nas uvuku (u rat) oni koji proklamuju nepromenljivim evropske granice kada im to odgovara, ali se nisu protivili odvajanju Slovačke, podeli Jugoslavije, pa čak ni promenama granica tokom stvaranja Kosova!“.

Razvijajući ideju da Rusija i Francuska treba da budu saveznice, Atali kaže da ih ujedinjuje zajednički front protiv islamskog fundamentalizma.

On smatra da je „potpuno neobjašnjivo braniti ukrajinsku vladu“ koja „ne nalazi nikakav bolji razlog da bi opravdala svoje postojanje nego da proglasi da ruski jezik, maternji jezik značajnog dela stanovništva, nije više nacionalni jezik“.

„Mi, Francuzi, zar mi ne bismo reagovali da švajcarska vlada zabrani svojim stanovnicima da govore francuski?“, pita Atali.

Kolumnista Espresa piše da je normalno to što rusofono stanovništvo u pomoć zove susednu Rusiju i što hoće da se izbori za status koji im Ukrajina uskraćuje.

Francuska politička elita se pred pregovore u Minsku usprotivila američkim pritiscima na Evropu i agresivnoj politici Vašingtona u Ukrajini.

Sadašnji i bivši predsednici, Fransoa Oland i Nikola Sarkozi, koji predstavljaju levi i desni pol francuskog političkog spektra, izjasnili su se protiv ulaska Ukrajine u Evropsku uniju i u NATO.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala