Srbija očekuje objektivan izveštaj EP

Pratite nasTelegramOdyssey
Otvaranje prvih poglavlja u prvoj polovini ove godine bio bi veliki uspeh za Srbiju, izjavila je danas Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da je dobro što je izvestilac EP Dejvid Makalister došao da se uveri kako Srbija napreduje u procesu evrointegracija.

Dobro je za Srbiju da ima izvestioca koji će u svom radu pokazati objektivnost kakvu je pokazao Dejvid Makalister, istakla je ona.

Joksimovićeva smatra da je Mekalister pokazao interesovanje da čuje kako Srbija napreduje u procesu evrointegracija.

Razgovarao je sa svima, sa poslanicima, predstavnicima vlasti i opozicije, nevladinim organizacijama. Dobro je da je pokazao interesovanje, da kaže koje su zamerke i mislim da će na eksplicitan način potvrditi da je Srbija na ozbiljnom putu, rekla je Joksimovićeva.

Kako je istakla, na putu Srbije ka EU od izuzetnog su značaja reforme, pre svega državne administracije i ekonomskog upravljanja, kao i vladavina prava.

Govoreći o slobodi medija, ona je ocenila da u Srbiji svako može da iznese svoju kritiku.

To je tema koja je najčešće spominjana. U društvu gde postoji cenzura medija, ne možete o tome da pričate svaki dan. Sasvim je u redu iznositi kritike, nisam čula da postoje neke pretnje i mislim da su ta vremena iza nas, kaže ministarka.

Joksimovićeva je istakla da izveštaji iz EU nikada neće biti idealni, jer smo zemlja-kandidat i moramo još mnogo toga da prođemo, ali da ipak očekuje da će izveštaj EP na realan način oslikati sve ono dobro što je urađeno, pre svega u ekonomskom procesu.

Sve kritike ćemo uvažiti i nastojati da to ispravimo, rekla je ministarka.

Komentarišući zahtev za potpunom implementacijom Briselskog sporazuma, Joksimovićeva je istakla da je Srbija započela implementaciju u svim oblastima — što kroz akcione planove, što kroz dogovore.

Briselski sporazum je uvek bio težak za implementaciju, dogovor o pravosuđu je bilo teško postići, to je najteža tačka Briselskog sporazuma. Uložili smo veliki napor i trud da do tog dogovora dođe i mislim da ljudi u EU to vrednuju na pravi način. Verujem da će to značiti otvoren put za otvaranje poglavlja 35, dodala je ministarka.

Kako je najavila, pitanje Zajednice srpskih opština će biti tema u sledećoj rundi dijaloga.

Joksimovićeva kaže da bi bio veliki uspeh kada bismo do kraja prve polovine ove godine uspeli da otvorimo poglavlja 23 i 24.

Mi već radimo akcione planove za poglavlja 23 i 24. Sutra to da završimo, neće biti dovoljno — postoje procedure na terenu EU, u institucijama ti planovi moraju proći nekoliko faza — analize, različita tela. U svakom slučaju, verujem da ako uspemo da otvorimo poglavlja u prvoj polovini ove godine, to će biti veliki uspeh, kaže ona.

Očekuje prepreke iz regiona, pre svega iz Hrvatske, koja, kako kaže, ima drugačiju politiku od Slovenije, koja podržava Srbiju na evropskom putu.

To se dešava u procesu pregovora, manje-više je svaka zemlja imala taj problem. Mi ćemo pokušavati da zaštitimo naše interese, poručila je ministarka Jadranka Joksimović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala