Gruevski: Iza afere prisluškivanja u Makedoniji stoji strana služba

© AP PhotoGruevski Nikola
Gruevski Nikola - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Makedonije Nikola Gruevski je danas izjavio da „ima saznanja da iza afere prisluškivanja stoji strana služba, kao i da zna o kojoj službi je reč”.

Gruevski je time odbacio tvrdnju lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da je vlast prisluškivala 20.000 građana Makedonije, i uzvratio da Zaev tom tvrdnjom „pokušava da izazove destabilizaciju zemlje”.

Kako prenose makedonski mediji, Gruevski je na konferenciji za novinare rekao da se ceo proces snimanja prisluškivanih telefonskih razgovora, od kojih je neke ranije danas objavio njegov politički protivnik Zoran Zaev, „izvodio na dva načina u koje su bili umešani i profesionalci iz inostranstva, uz podršku lica iz Makedonije”.

Gruevski koji je lider vladajuće VMRO DPMNE, naveo je da je u prisluškivanja telefonskih razgovora bio uključen bivši direktor Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) Zoran Veruševski, koji je uhapšen krajem januara.

„Snimljeni razgovori koje je prezentirao Zaev naručeni su od strane službe u direktnoj saradnji sa Zoranom Veruševskim. U njegovom kompjuteru ima transkripata razgovora na engleski jezik, kao i analiza razgovora. Jasno je da je materijal bio namenjen stranoj službi, licima koja ne poznaju dovoljno politička dešavanja u zemlji”, rekao je Gruevski.

Gruevski je naveo da je snimanje prisluškivanih razgovora počelo 2010. godine i da se „tajno snimanje odvijalo povremeno, od strane nepoznatog počinioca koji je ilegalno snimao telefonske razgovore s različitih lokacija u radijusu od dva kilometara od institucija gde su telefoni visokih funkcionera".

„Makedonija i njeni građani su bili meta snimanja obaveštajne službe u saradnji sa pojedinim državljanima Makedonije. Postoje transkripti ovih razgovora. Negde sredinom 2014. godine za ovu operaciju saznao je Zoran Zaev koji ju je prvo iskoristio kao ucenu da zatraži formiranje tehničke Vlade”, kazao je Gruevski.

Gruevski je rekao da postoje transkripti i da „ceo slučaj mora da ima pravnu i političku završnicu u institucijama”, a da „preko sudskog postupka treba utvrditi da li su verodostojni prisluškivani razgovori koje je u četiri navrata u februaru objavio lider SDSM Zoran Zaev”.

Makedonski MUP je danas u saopštenju demantovao da su novinari masovno praćeni i prisluškivani što je ustvrdio Zoran Zaev i novinarima pustio pet snimaka prisluškivanih razgovora „koji potvrđuju da je Uprava za bezbednost i kontrašpijunažu prisluškivala i masovno pratila novinare”.

Zaev je na konferenciji za novinare danas između ostalog rekao da je ta uprava u poslednje četiri godine prisluškivala više od 100 novinara i vlasnika medija, a najavio je i da će transkripte prisluškivanih razgovora podeliti svim novinarima koji su bili praćeni, ali ih neće objaviti.

Prema saopštenju makedonskog MUP-a „hartije kojima je danas manipulisao Zoran Zaev su najobičnija laž, a ne dokumenta Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu”.

Ministarstvo je ukazalo i da „MUP i UBK u vreme sadašnjeg rukovodstva nikada nisu nelegalno pratile niti pravile analize novinara”.

Protiv Zaeva i još pet osumnjičenih koji su i uhapšeni krajem januara, podnete su krivične prijave „zbog ugrožavanja ustavnog poretka” što je prvi takav slučaj u Makedoniji.

SDSM je februara podnela krivičnu prijavu protiv premijera Gruevskog „zbog nelegalnog snimanja razgovora sa Zoranom Zaevim” koji je objavljen na Jutjubu.

Gruevski je danas na konferenciji za novinare rekao da je „zatražio posebne istražne mere pre no što je Zoran Zaev došao u njegov kabinet s namerom da ga ucenjuje navodnim prisluškivanim razgovorima jer je on (Zaev) pre tog susreta o svojima namerama pričao sa 200 do 300 lica i to je bio razlog za posebne istražne mere”.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala