Ilijesku: Verujem da je u Rumuniji bio zatvor CIA

Pratite nasTelegram
Bivši rumunski predsednik Jon Ilijesku priznao je da je odobrio zahtev američke obaveštajne službe CIA za neku lokaciju u Rumuniji, ali da nije znao o čemu se radi, niti da će tu biti tajni zatvor.

„Sigurno bih doneo drugačiju odluku da sam znao šta je CIA radila. Uzeli smo zdravo za gotovo obaveze, u interesu Rumunije. Za sve postoji cena“, napisao je Ilijesku na svom blogu, prenela je agencija AP.

Ilijesku je prvi put rekao da „veruje da je u Rumuniji bio zatvor CIA izvan teritorije SAD“, gde su držani osumnjičeni za terorizam i podvrgnuti surovim saslušanjima.

Rumunski zvanični su godinama tvrdili kako u njihovoj zemlji nije bilo tajnih zatvora CIA i da dokaza, navodno, nema, ali je Ilijesku priznao prošle nedelje da je odobrio zahtev za „lokacijom“ u periodu 2002—2003.

„Dojče vele“ navodi da je bivši predsednik Rumunije tvrdio da ne zna gde je bila ta lokacija i da se o detaljima brinuo tadašnji šef predsedničke administracije i šef za nacionalnu bezbednost Joan Talpeš.

„Nismo se mešali u to šta SAD rade na toj lokaciji. Da sam tada znao, ono što je kasnije postalo poznato, naravno da ne bih dao odobrenje. Naučili smo iz toga da ubuduće budemo pažljiviji sa takvim zahtevima“, rekao je Ilijesku u intervju koji prenosi „Dojče vele“.

Ilijesku je bio rumunski predsednik od 2000. do 2004. godine.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala