Komesar UN zabrinut zbog napada na ombudsmana

Pratite nasTelegramOdyssey
Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je danas nadu da će se Vlada Srbije distancirati od optužbi protiv zaštitnika građana Saše Jankovića i sa „dužnom pažnjom se odnositi prema svim pritiscima, pretnjama ili nekim oblicima odmazde protiv njega“.

U saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije UN za ljudska prava, visoki komesar izrazio je zabrinutost zbog, kako ocenjuje, kontinuiranog i rastućeg pritiska na Jankovića, koji „sprovode vlasti u Srbiji, uključujući i članove Srpske napredne stranke“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija
Stefanović: Janković nije svetac, što bi se plašio istrage

Pritisci su, kako piše u saopštenju, započeti u januaru ove godine, nakon što je Saša Janković objavio svoje istraživanje u kome je naveo da je Vojno bezbednosna agencija (VBA) protivzakonito prisluškivala opozicione stranke, lidere sindikata i sudije. Janković je, takođe, ukazao na prepreke koje je imao u obavljanju pomenutog istraživanja i nekooperativnost VBA.

Kako se navodi u saopštenju, nakon toga su zvaničnici Vlade javno dovodili u pitanje profesionalizam i kredibilitet ombudsmana i njegove kancelarije.

Visoki komesar za ljudska prava, kako se navodi, izrazio je nakon navedenih dešavanja svoju zabrinutost srpskim vlastima, od kojih je dobio uveravanja kako poštuju i podržavaju instituciju ombudsmana i kako su spremne da dosledno istraže i bore se protiv svih pritisaka i pretnji protiv ombudsmana.

Saša Janković - Sputnik Srbija
Janković: Neću podleći pristiscima

Komesar smatra, međutim, da su pritisci intenzivirani nakon što je Saša Janković podneo svoj godišnji izveštaj 14. aprila 2015. a da je u poslednje tri nedelje obnovljena kampanja ličnih napada na Jankovića, naročito, kako se navodi, u nekim medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci.

Komesar za ljudska prava navodi da posebno zabrinjava poslednja kampanja koju su poveli visoki funkcioneri SNS-a kojom sugerišu da je Saša Janković imao udela u samoubistvu svog prijatelja 1993. godine, povodom čega se u nekim medijima o Jankoviću govorilo, kako se kaže, kao o „ubici“ i „krijumčaru oružja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala