Stanislava Pak: O platformi o KiM biće postignut dogovor

© Foto : screenshot/youtubeStanislava Pak Stanković
Stanislava Pak Stanković - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Savetnica predsednika Republike Stanislava Pak izjavila je danas da će o platformi predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji biti postignut dogovor i da je priznavanje Kosova i Metohije granica ispod koje predsednik neće ići.

Pak je rekla da se i premijer Aleksandar Vučić pozitivno izjasnio o platformi i da ima poverenja u Nikolića, koji je platformu napisao pre svega zato što se od Srbije u nekom trenutku očekuje sporazum o normalizaciji i da „Srbija strateški planski pristupi tom događaju koji nas čeka“.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Nikolić platformom pokušava da kontroliše Vučića?

„Želimo da ostvarimo ono što je nekakav minimum, što možemo po Ustavu da prihvatimo. Da li je to realno ili ne vreme će pokazati“, istakla je Pak u Jutarnjem programu TV Pink.

Pak je ocenila da je to odgovorno ponašanje, jer albanska strana već vekovima ima strategiju i plan kako da ostvari „veliku Albaniju“ i da bi Srbija trebalo da ima plan šta ona želi u odnosima sa albanskom stranom na Kosovu i Metohiji.

„Najgora moguća taktika bi bila da nemate nikakvu strategiju, nikakvu platformu za dalje razgovore sa Albancima“, ocenila je Pak.

„Briselski sporazum nije nešto što kompletno rešava tu situaciju, a u stvari se radi o konačnom rešenju naših odnosa u vezi sa Kosovom i Metohijom“, dodala je Pak.

Pak je rekla da platformu nije videla, da će predsednik Nikolić o tome razgovarati sa premijerom Vučićem, a da je namera da se pomogne Vladi, tj. da postoji okvir u kome bi Vlada razgovarala sa albanskom stranom.

„Platforma je sklona promenama i doradama do granice ispod koje predsednik neće ići, a to je priznavanje Kosova i Metohije“, najavila je Pak i dodala da će se oko toga postići dogovor i da Srbija ima plan i strategiju.

Grupa stručnjaka za međunarodno pravo, sa bivšim ombudsmanom Marekom Novickim na čelu, od 2006. godine se bavi tužbama kosovskih Srba, Roma i Albanaca protiv misije Ujedinjenih nacija. Smatraju je odgovornom zato što nije zaštitila članove njihovih porodica koji su nestali ili ubijeni u pogromima OVK. - Sputnik Srbija
Nikolićeva platforma za KiM poslednja nada

Pak je istakla da je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, da se diplomatskim sredstvima i razgovorima ostvari ono što je interes.

Govoreći o povratku lidera SRS Vojislava Šešelja u Hag, Pak je ocenila da je rok 26. maj, koji je dat, prekratak i ukazala da postoji procedura i propisi koji moraju biti ispoštovani i da se po zakonu mora sarađivati sa Haškim tribunalom.

„Istovremeno, problem je što je Žalbeno veće podnelo taj zahtev umesto pretresnog, zbog čega naša država mora da postavi pitanje zašto se to radi na takav način“, dodala je Pak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala