Ne može se uhapsiti Šešelj bez naloga iz Haga

© AFP 2022 / ANDREJ ISAKOVICVojislav Šešelj
Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predstavnik Vlade Srbije Saša Obradović zatražiće u ponedeljak od Žalbenog veća Haškog tribunala da ga sasluša, i potom se izjasni da li je za povratak Vojislava Šešelja potreban nalog za hapšenje, koji je prema našem Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Obradović je u izjavi za Tanjug podsetio da je početkom prošle sedmice Srbija dobila odluku Žalbenog veća od 22. maja, kojom je naložen povratak Vojislava Šešelja u pritvor u Hagu, ali ne i nalog za hapšenje.

Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Šešelj: Ne umirem dok ne oslobodim Srbiju

Tim povodom je kontaktirao sa Sekretarijatom tribunala od kojeg je, kako je naveo, dobio odgovor da je „dipozitiv te odluke dovoljan u ovom slučaju“, odnosno da nalog za hapšenje nije potreban.

„Nakon toga je Ministarstvo pravde dostavilo odluku Žalbenog veća Višem sudu u Beogradu i postupajući sudija me je juče pitao gde je nalog za hapšenje, koji u ovom slučaju neophodan za pokretanje postupka po našem Zakonu o saradnji sa Tribunalom“, ukazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ovde je nastao formalni problem.

Vojislav Šešelj - Sputnik Srbija
Šešelj: Neću u kućni pritvor

„Zatražiću od veća koje je donelo odluku o povratku optuženog u Hag da ovo pitanje razjasni i iznese svoj stav. Tražiću  da budem saslušan zajedno sa predstavnikom Sekretarijata tribunala kako bi veće moglo da ima sve okolnosti kako odluke koja je doneta tako i postupka koji treba da se sprovede u Beogradu“, rekao je Obradović.

Postupak po ovom pitanju je hitne prirode, tako da Obradović očekuje da ta rasprava bude zakazana vrlo brzo — u roku od desetak dana.

Za to vreme će, kako je Obradović rekao, Šešelj ostati na slobodi pod uslovima koje mu je odredilo pretresno veće, osim ako ne odluči da izmeni svoju odluku i da se dobrovoljno vrati u pritvor Haškog tribunala.

Kapija Haškog suda - Sputnik Srbija
Odluka o vraćanju Šešelja u Hag neopravdana

Obradović je napomenuo da ne može da govori o sadržini podneska, jer je on poverljiv uz napomenu da „uverava javnost da će naša zemlja dosledno poštovati svoje međunarodne obaveze, ali isto tako i postupati sa domaćim zakonodavstvom“.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu u novembru prošle godine nakon 12 godina provedenih u pritvoru. Na insistiranje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, Žalbeno veće je naložilo Vladi Srbije da ga uhapsi do 26. maja ili u što kraćem roku nakon toga.

Šešelj ne želi dobrovoljno da se vraća u Haški pritvor, u koji je 2003. godine dobrovoljno otišao i još uvek čeka prvostepenu presudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala