Šta je Nikolić pisao Putinu

© Fotohost-agentstvo. / Uđi u foto-galerijuPredsednik Rusije Vladimir Putin dočekuje delegacije i počasne goste
Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekuje delegacije i počasne goste - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poslao je u vreme pripreme britanske rezolucije pismo Vladimiru Putinu u kojem je naveo da će Balkan biti na ivici rata ukoliko ona bude usvojena.
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić zamolio Putina da Rusija stavi veto na rezoluciju

Predložena rezolucija o Srebrenici nije u sredu usvojena u Savetu bezbednosti UN jer je Rusija uložila veto. Za rezoluciju je glasalo deset članica Saveta bezbednosti, a četiri su bile uzdržane.

Tražeći od Putina da upotrebi autoritet kako bi onemogućio da u Savet bezbednosti UN stigne tekst rezolucije koji je pripremila Velika Britanija, Nikolić je naveo da će, ako ovom rezolucijom samo jedan narod, srpski narod, bude osuđen za „ni manje ni više jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da živimo kao dobre komšije, biti uzaludni“.

U tom slučaju, „Balkan će biti na ivici novog rata“, ukazao je Nikolić u pismu Putinu u koje je beogradska „Politika“ imala uvid.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Rusija dokazala da je iskren prijatelj

Predsednik Srbije je u pismu Putinu kazao da rezoluciju vidi kao „politički instrument, čiji je konačni ishod slabljenje pozicije Srbije, ugrožavanje stabilnosti regiona koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas“.

Velika je nepravda, neistinito i neodgovorno, piše dalje Nikolić, svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici.

Predsednik je podsetio da su u Srebrenici, blizu nje i u njenoj okolini muslimanske snage u Bosni i džihadisti koji su im se pridružili hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih, tada je sa zemljom sravnjeno 39 sela.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić diplomatskom aktivnošću sprečio usvajanje rezolucije

„Niko za to nije odgovarao, a samo u toj regiji pobijeno je skoro 5.000 srpskih civila. Kako onda za njih tražiti pravdu, ko će za njih podnositi nacrte rezolucije u SB UN. Sa teritorije Hrvatske i Kosova proterano je oko 500.000 Srba sa vekovnih ognjišta. Ko će za njih da predlaže rezoluciju SB UN?“, pitao je predsednik Srbije u pismu.

Nikolić je od predsednika Rusije tražio da se usprotivi postupcima koji se „usredsređuju na otvaranje starih rana, a ne na stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istinskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju“.

„Svima nam je potrebna blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja“, zaključio je predsednik Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala