Šulc: Srbija može da igra ključnu ulogu u regionu

© AP Photo / Darko VojinovićMartin Šulc
Martin Šulc - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je danas u Beogradu da je moguće da do kraja godine budu otvorena neka poglavlja u pregovorima Srbije i EU i da Srbija nije zaboravljena u Briselu.

„EU sa očekivanjima gleda na ključnu ulogu koju Srbija može da igra u regionu“, rekao je Šulc i podsetio da njegova poseta Beogradu pada u „teškim vremenima“ za EU, pre svega imajući u vidu teške razgovore o Grčkoj.

Tomislav Nikolić i Viktorija Nuland - Sputnik Srbija
Amerika hoće Srbiju u EU

Evropski zvaničnik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ukazao na značaj privredno-infrastrukturnog povezivanja u regionu, naglasivši da su stabilnost i održivi razvoj mogući samo uz saradnju i da su važni i za region i za EU u celini. 

„Ako sve bude išlo kako treba mogu da kažem da bi prva poglavlja možda mogla da budu otvorena do kraja godine“, rekao je predsednik EP na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upitan da li je uslov za to postizanje novog sporazuma sa Prištinom, Šulc je rekao da je to samo jedan element.

„Otvaranje poglavlja zavisi od mnogo toga, ne samo od sporazuma sa Prištinom, ali to je sigurno važan element“, dodao je Šulc.

On je odao priznanje premijeru Srbije na hrabrim koracima koje je preduzeo u cilju postizanja stabilnosti u regionu.

„Njegova poseta Hrvatskoj, Tirani, odnosi sa Kosovom, prijem albanskog premijera Edija Rame u Beogradu… sve su to izuzetni znaci hrabrosti i konstruktivne uloge Srbije u regionu i doprinosa stabilnosti“, naglasio je Šulc.

Predsednik EP je, takođe, kao hrabar potez okarakterisao odluku Vučića da ode u Srebrenicu i istovremeno osudio incidente koji su se tamo dogodili.

Zastave EU i Srbije - Sputnik Srbija
Otvaranje prvog poglavlja u oktobru?

Posebno je, međutim, istakao premijerovu poruku izrečenu posle događaja u Srebrenici, kada je rekao da će nastaviti sa politikom pomirenja.

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o problemu izbeglica sa kojim se Srbija suočava.

Navodeći da je dobio informacije da u Srbiju dnevno uđe i do 1.000 izbeglica, što premašuje mogućnosti zemlje, on je naglasio da je Evropi potrebno efikasno rešenje zasnovano na solidarnosti.

„Ponovno dizanje zidova u Evropi nije rešenje i EP ne podržava odluku Mađarske“, rekao je Šulc, izrazivši nadu da se kroz dijalog Beograda i Budimpešte i uz saradnju sa EU može doći do rešenja bez stvaranja novih podela.

„Srbija nije zaboravljena u Briselu. Računamo na saradnju“, zaključio je Šulc.

Vučić: Poglavlja do kraja godine, brinem se zbog regiona

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija do kraja godine sigurno otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU, ali da ga brine stabilizacija političkih prilika na Balkanu.

„Nadam se da ćemo i mnogo ranije uspeti da postignemo određene sporazume sa Prištinom i da će u septembru biti preporučena i u oktobru otvorena prva poglavlja. A potpuno sam uveren da će pre kraja godine biti otvorena“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Šulcom, koji je takođe uveren da će poglavlja biti otvorena do kraja 2015.

On je rekao da ga više od otvaranja poglavlja brine politička situacija u regionu i moguće posledice nestabilnosti u regionu, naglasivši da je Srbija stabilna i u političkom i u ekonomskom pogledu.

Angela Merkel, Fransoa Oland i Aleksis Cipras na Samitu evrozone u Briselu 12. jula 2015. na kojem se odlučuje o predlogu grčkih reformi - Sputnik Srbija
„Evropska porodica“ na rubu nervnog sloma

„Ne kažem da sam uplašen, ali brinem“, rekao je Vučić i dodao da je po tom pitanju tražio pomoć i podršku EU.

Premijer je ponovio da će prva poglavlja u pregovorima sa EU biti otvorena do kraja godine i dodao da će lično preuzeti odgovornost ukoliko se to ne dogodi.

Nikolić: Srbiji dati jasan podstrek ka članstvu u EU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa Šulcom istakao da Srbiji treba dati jasan podstrek, jer do sada nije bila dovoljno podržana za sve što je učinila na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„Srbija je postigla veliki napredak, sprovela je mnoge bolne reforme, nastavlja da bude ključni element stabilnosti u regionu uprkos provokacijama i neprijateljstvima iz okruženja i pojedinim bezbednosnim izazovima, i sa pravom traži otvaranje prvih poglavlja u pregovorima“, rekao je Nikolić, saopštila je Služba za odnose sa medijima predsednika Republike.

Nikolić i Šulc razgovarali su i o nedavnim dešavanjima u regionu, sa posebnim akcentom na neprijateljskom aktu u Potočarima i problemu migranata, koji preko Srbije pokušavaju da dođu do zemalja zapadne Evrope.

Šulc je istakao je da je Srbija ključna zemlja za dobre odnose u regionu i da zato može da računa na punu podršku Evropske unije i Evropskog parlamenta.

Da bi se brzo i efikasno rešile nestabilnosti u pojedinim zemljama u okruženju, Srbija mora da ostane stabilna i zato ne sme da bude zaboravljena od strane svojih partnera iz Evropske unije, rekao je Šulc.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala