Vučić: Verujem u nemačku reč

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Bečki samit o Zapadnom Balkanu važan je događaj za Srbiju jer će naši predstavnici imati konkretne razgovore u vezi sa ekonomskim napretkom i razvojem infrastrukture Srbije, izjavio je premijer Aleksandar Vučić, koji, kako je rekao, očekuje da će Nemačka održati reč i da će Beograd uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU.

„Za nas je to važno ne samo kako bismo promovisali regionalnu stabilnost, već i da preuzimamo određene političke i ekonomske obaveze. Imaćemo više konkretnih sastanaka, prevashodno u vezi sa ekonomskim napretkom i razvojem naše infrastrukture“, rekao je Vučić novinarima u Beču.

Još se ne zna da li će Vučić pozitivno odgovoriti na poziv Ukrajine, da 8. maja bude u Kijevu - Sputnik Srbija
Mogerinijeva: Svaka čast Vučiću i Mustafi

Od ključnog značaja za Srbiju je da krene u konkretne projekte, ali i da preuzme što je moguće veću odgovornost, rekao je premijer i dodao da su pred Vladom Srbije intenzivni razgovori.

 

U Beču se, kazao je, sutra očekuju veoma važne političke ličnosti, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, austrijskog kancelara Vernera Fajmana, visokih zvaničnika EU — komesarke za spoljnu politiku Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana.

Srbija je od svih, kako je rekao, dobila čestitke za postignute rezultate u dijalogu sa Prištinom u Briselu.

„Mi smo to uradili za naš narod i za stabilnost u regionu. Naši ljudi mogu da budu zadovoljni jer ćemo imati snažno oruđe za zaštitu srpskih interesa“, rekao je Vučić i istakao da Srbija i njen narod nemaju čega da se stide.

Nakon svega, Vučić očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU tim pre što je Srbija ispunila svoje obaveze, a on, kako je rekao, veruje u „nemačku reč i reč kancelarke Merkel“.

„Ispunili smo sve tačke koje su stavljene pred nas. Naravno da će biti nekih koji će nalaziti i ono čega nema, ali verujem u nemačku reč, u nemačko slovo, u reči kancelarke Merkel. Znam šta je rekla. Postavljeni su nam teški uslovi, koje je Srbija ispunila, i siguran sam da će to isto učiniti i Nemačka, a ostale zemlje Evropske unije slediti taj primer“, rekao je Vučić.

Direktor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: ZSO direktno povezana sa Srbijom

Na konstataciju da je prethodnih dana Evropska unija imala dvostruke aršine tolerisanjem zabrane ćiriličkog pisma u Vukovaru, Vučić je rekao da će srpska delegacija sutra u Beču „veoma oštro i glasno“ zastupati svoje stavove „kao što je to činila i juče“.

„Za nas je važno da se u svakom trenutku ponašamo ozbiljno i odgovorno“, rekao je premijer.

I na primeru postupanja u izbegličkoj krizi Srbija se ponašala odgovornije od pojedinih članica Evropske unije.

„Uspeli smo da izađemo iz političkog vrtloga i brojnih zamki na dobar način. Ne upravljamo velikim brodom, ali naš srpski čamac je izabrao siguran tok i ima dobru struju i to nećemo menjati“, dodao je premijer.

Premijer kaže da Srbija ni na koji način neće nikoga da izaziva, te da neće da odgovara ni onima kojima smeta napredak Srbije ili to što Srbija danas ima neuporedivo veći ugled u svetu, kao ni onima koji traže razlog da napadnu našu zemlju.

Ljubomir Marić - Sputnik Srbija
Marić: Nećemo ostaviti na cedilu Srbe van ZSO

„Naš najbolji odgovor su ekonomske reforme i to što je Srbija postala pouzdan partner i Nemačkoj i Austriji i ostalim zemljama“, istakao je i dodao da Srbija poštuje sve zemlje regiona jer bez njih ne bi uspela da sačuva regionalnu stabilnost.

Onima koji pak hoće sve da kvare, kojima je smisao delovanja mržnja prema Srbima, poručio je da je to njihov problem, a ne problem Srbije.

„Sa njima ćemo lako izaći na kraj“, podvukao je premijer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala