Nikolić: Rusija nikada ne bi ništa tražila od Srbije

© Tanjug / Zoran ŽestićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Njujorku da je ovogodišnja sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija po mnogo čemu posebna, istakavši da su najviši svetski zvaničnici pozitivno ocenili ulogu Srbije kao faktora stabilnosti i mira u regionu.

Nikolić je u izjavi Tanjugu posebno naglasio da je, posle susreta sa mnogim predsednicima država i vlada, ohrabren njihovim stavovima o Srbiji koje, kako je rekao, „iznose potpuno otvoreno, jasno i glasno“.

Vladimir Putin i Tomislva Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić i Putin krajem godine o gasu

„Očigledno je da je naš region pod velikom pažnjom mnogih država i organizacija u svetu i da je uloga Srbije veoma pozitivno ocenjena. Potpuno je jasno da je Srbija faktor stabilnost i da je najviše doprinela tome da ovaj region bude miran, rekao bih bezbedan, ali u svakom slučaju da više ne ugrozimo odnose toliko da neko strahuje da li će izbiti sukob između država na Balkanu“, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da je ponosan, jer svetski zvaničnici „više ne izdvajaju pojedinca u Srbiji, nego kažu da Srbija radi dobro — i Vlada i predsednik i Parlament koji usklađuje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU i što te pohvale stižu i sa istoka, zapada, severa i juga, a nisu orijentisane blokovski ili organizacijski“.

„Niko nas ne vuče da budemo samo njegovi i da zaboravimo druga prijateljstva i to je ono što je možda i najvažnije… To su naši stari prijatelji, Afrika, Azija, Latinska Amerika. Ako čovek nešto lepo može da doživi, to je da na kraju ove 2015. godine predstavlja Srbiju“, ocenio je Nikolić.

Upitan šta je to što će Srbija konkretno osetiti posle njegovih sastanaka s predsednicima SAD, Rusije i Hrvatske, kao i sa nemačkom kancelarkom, Nikolić je odgovorio: 

„Korisno je razgovarati. Ako pitate za predsednicu Hrvatske, bilo je veoma korisno što smo razgovarali, ali ja sad ne bih da to komentarišem, pošto bi izgledalo da se mešam u kampanju. Hrvatska je u kampanji za izbore i može se očekivati mnogo ružnih reči na račun Srbije, pošto uvek tako dobijaju izbore. Meni je mnogo važnije bilo kako će reagovati na naše ponašanje i kakvu zajedničku budućnost nam predviđaju Rusija, SAD, Nemačka, a to je ono što može da nas ohrabri“.

„Kancelarka (Angela) Merkel je otvoreno, na prijemu pred mnogo ljudi i veoma glasno da svi čuju, rekla da Srbija nije načinila nijednu grešku u ovome i da je greška na drugoj strani, da je odgovornost za taj izmišljeni sukob sa Hrvatskom sigurno na drugoj strani“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić za govornicom u UN - Sputnik Srbija
Nikolić: Ne oduzimajte nam manastire na Kosovu (video)

„Predsednik Obama je rekao da je potpuno zadovoljan onim što Srbija čini i da zna da smo faktor stabilnosti na Balkanu. Mene je tu posebno apostrofirao kao čoveka čijom pobedom je došlo do ovih novih odnosa i rekao: ’Bilo kakav problem da imate, pozovite me, ja ću pomoći da taj problem rešite‘“, naveo je Nikolić.

„Sa predsednikom Putinom razgovor je bio više prijateljski i porodičan zato što mi vrlo lako nalazimo zajednički jezik i uglavnom Rusija nikad ne bi ništa tražila od Srbije, uvek je Srbija tražila od Rusije i na svu sreću, Rusija je pravi oslonac i prava podrška Srbiji“, istakao je predsednik Srbije.

„Kao da gledate da se put Srbije otvorio i da će u velikoj meri sada da zavisi i od nas da uradimo sve što smo se dogovorili, da Vlada Srbije nastavi da bude hrabra kao što je bila do sada i da ćemo mi sigurno smanjiti izazove koji su pred drugim državama. Mislim da ćemo mi malo lakše, uz ovoliku podršku, to preboleti nego ostali“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, po mnogo čemu, ovo je posebna sednica Generalne skupštine.

„Ne samo po tome što je 70 godina proteklo od osnivanja UN, po govorima predsednika (SAD Baraka) Obame i predsednika (Rusije Vladimira) Putina, iz kojih je moglo da se zaključi da nisu baš previše približili svoje stavove, ali i po tome što su posle toga razgovarali sat i po potpuno sami, što bi moglo da predstavlja nagoveštaj bolje saradnje između SAD i Ruske Federacije, u ovo vreme kada je ta saradnja više nego potrebna“, rekao je Nikolić.

Kao najveći utisak iz razgovora koje je vodio u Njujorku, Nikolić je izdvojio zabrinutost gotovo svih sa kojima je razgovarao, ne samo zbog migrantske krize, već i zbog celokupnih odnosa, posebno EU i SAD prema Rusiji ili Rusije prema njima.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić i Čepurin: Neprihvatljiv prijem Kosova u Unesko

„Zabrinutost da li smo svesni toga koliko ta migrantska kriza može da izazove katastrofu u Africi, da li smo svesni šta smo učinili zemljinoj kugli izazvavši ovakve klimatske promene, u kojima je apsolutno nemoguće predvideti šta će da se dešava i šta će priroda na nam vrati kao kaznu zbog onoga što smo joj učinili“, kazao je Nikolić.

On je u ovom kontekstu naveo i održivi razvoj, koji je ušao u agendu i koji će, kako ocenjuje, UN pokušati da sprovedu, navodeći da će to „opet zavisiti od bogatih, jer siromašni nemaju toliko mogućnosti da posvete pažnju održivom razvoju, zaštiti životne sredine, posebno kad su im izvozili prljave tehnologije ili zato što niko u tim zemljama ne investira u nešto čisto ili će tražiti da se to plati, za šta siromašni nemaju novac“.

„Mislim da je svet na raskršću, Evropa zbog migrantske krize posebno, da su uzdrmani principi, da se mnoge male države ne osećaju potpuno suvereno u okviru svojih granica, da Evropa strahuje od broja migranata i od ponašanja pojedinih članica Unije. Vidi se da pucaju šavovi koji su vezivali EU na njenim osnovnim principima, a to je solidarnost sa onim ko nema, sa onim ko beži od rata, sa onim ko nema nikakvu perspektivu tamo gde je živeo i koga Evropa po svojim pravilima mora da primi“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije ocenio je da je i sledeća godina, „godina velikih izazova pred nama“ i nada se da to shvataju svi, „posebno veliki, od kojih naša sudbina zavisi“.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala