Zemlja iz ptičje perspektive

Pratite nasTelegramOdyssey
Da bi se iz ove perspektive videla naša planeta potrebno je otići na Međunarodnu kosmičku stanicu ili makar leteti avionom.

Da bi se iz ove perspektive videla naša planeta potrebno je otići na Međunarodnu kosmičku stanicu ili makar leteti avionom.

© REUTERS / NASA/Handout via Reuters Mala ostrva i kanali koji ih presecaju na Bahamima. Fotografiju su snimili astronauti sa MKS.
Snimak malih ostrva na Bahamima - Sputnik Srbija
1/13
Mala ostrva i kanali koji ih presecaju na Bahamima. Fotografiju su snimili astronauti sa MKS.
© AFP 2022 / Paskal Pochard-CasabiancaSolana pored francuskog jezera Ber, Francuska, iz ptičje perspektive.
Snimak iz vazduha solane pored jezera Ber na jugu Francuske - Sputnik Srbija
2/13
Solana pored francuskog jezera Ber, Francuska, iz ptičje perspektive.
© AFP 2022 / Patrick Pleul Pogled odozgo na aleju zasađenu pre 200 godina u opštini Šenefeld, rejon Dame-Šprevald (Brandenburg, Nemačka)
Snimak iz vazduha na aleju u opštini Šenefeld u Nemačkoj - Sputnik Srbija
3/13
Pogled odozgo na aleju zasađenu pre 200 godina u opštini Šenefeld, rejon Dame-Šprevald (Brandenburg, Nemačka)
© AP Photo / Hadi MizbanDžamija el Kazimija – „Zlatna džamija“, šiitska svetinja koja se nalazi u predgrađu Bagdada el Kadimejn. U njoj je sahranjen sedmi imam šiita Musa el Kazima i deveti imam šiita Muhamed el Takija.
Noćni pogled na Bagdad - Sputnik Srbija
4/13
Džamija el Kazimija – „Zlatna džamija“, šiitska svetinja koja se nalazi u predgrađu Bagdada el Kadimejn. U njoj je sahranjen sedmi imam šiita Musa el Kazima i deveti imam šiita Muhamed el Takija.
© Foto : Klearchos KapoutsisPogled na reku Eufrat u Turskoj.
Pogled na reku Eufrat u Turskoj - Sputnik Srbija
5/13
Pogled na reku Eufrat u Turskoj.
© AP Photo / Sandor H. SzaboSnimak rezervoar za čuvanje hemijskog otpada preduzeća za proizvodnju aluminijuma na zapadu Mađarske. Oktobra 23. 2010. godine ovde se dogodila velika ekološka katastrofa. Tom prilikom je bio porušen rezervoar sa 700 hiljada kubnih metara toksičnog otpada.
Pogled na rezervoar sa hemijskim otpadom u Mađarskoj - Sputnik Srbija
6/13
Snimak rezervoar za čuvanje hemijskog otpada preduzeća za proizvodnju aluminijuma na zapadu Mađarske. Oktobra 23. 2010. godine ovde se dogodila velika ekološka katastrofa. Tom prilikom je bio porušen rezervoar sa 700 hiljada kubnih metara toksičnog otpada.
© Foto : Roscosmos/Oleg ArtemyevNoćni pogled iz kosmosa na Moskvu.
Noćni pogled na Moskvu iz kosmosa - Sputnik Srbija
7/13
Noćni pogled iz kosmosa na Moskvu.
© Foto : NASA/USGSNacionalni park Egmont na zapadu Severnog ostrva Novog Zelanda. Centar nacionalnog parka zauzima vulkan Taranaki. U severoistočnom delu se nalaze ostaci dva druga vulkana:: Kajtake i Puakaj. Park je osnovan 1900. godine, njegova površina danas iznosi 335,34 kilometara kvadratnih.
Nacionalni park Egmont na Novom Zelandu - Sputnik Srbija
8/13
Nacionalni park Egmont na zapadu Severnog ostrva Novog Zelanda. Centar nacionalnog parka zauzima vulkan Taranaki. U severoistočnom delu se nalaze ostaci dva druga vulkana:: Kajtake i Puakaj. Park je osnovan 1900. godine, njegova površina danas iznosi 335,34 kilometara kvadratnih.
© REUTERS / Rick WilkingZbog velikih suša skoro polovina rezervat Pauel postala je veštački plitki basen reke Kolorado, koji se nalazi na teritoriji američkih država Juta i Arizone. Rezervat Pauel je izgrađen 1956. godine po odluci Kongresa SAD. U dolini reke Kolorado, u kanjonu Glen, počeli su sa gradnjom brane Glen kanjon. Formirani basen je nazvan po imenu istraživača Džona Velsa Pauela, američkog veterana Građanskog rata koji je istraživao reku 1869. godine.
Jezero Pauel u Arizoni, SAD - Sputnik Srbija
9/13
Zbog velikih suša skoro polovina rezervat Pauel postala je veštački plitki basen reke Kolorado, koji se nalazi na teritoriji američkih država Juta i Arizone. Rezervat Pauel je izgrađen 1956. godine po odluci Kongresa SAD. U dolini reke Kolorado, u kanjonu Glen, počeli su sa gradnjom brane Glen kanjon. Formirani basen je nazvan po imenu istraživača Džona Velsa Pauela, američkog veterana Građanskog rata koji je istraživao reku 1869. godine.
© AP Photo / Jorge SaenzIguasu - kompleks od 275 vodopada na istoimenoj reci na brazilsko-argentinskoj granici. Vodopadi se nalaze na granici argentinskog i brazilskog nacionalnog parka „Iguasu“. Oba parka su bila uključena u spisak Svetske baštine UNESKO-a. Po rezultatima međunarodnog konkursa iz 2011.godine Iguasu je proglašen jednim od sedam prirodnih svetskih čuda.
Vodopadi Iguasu na granici Brazila i Argentine - Sputnik Srbija
10/13
Iguasu - kompleks od 275 vodopada na istoimenoj reci na brazilsko-argentinskoj granici. Vodopadi se nalaze na granici argentinskog i brazilskog nacionalnog parka „Iguasu“. Oba parka su bila uključena u spisak Svetske baštine UNESKO-a. Po rezultatima međunarodnog konkursa iz 2011.godine Iguasu je proglašen jednim od sedam prirodnih svetskih čuda.
© AFP 2022 / Patrick Hertzog Vau en Namus iz ptičje perspektive. Vau en Namus – krater ugašenog vulkana koji se nalazi na jugu Libije u blizini geografskog centra Sahare. Unutar kotline postoji bujna vegetacija i tri mala slana jezera.
Krater ugašenog vulkana Vau en Namus u libijskoj pustinji - Sputnik Srbija
11/13
Vau en Namus iz ptičje perspektive. Vau en Namus – krater ugašenog vulkana koji se nalazi na jugu Libije u blizini geografskog centra Sahare. Unutar kotline postoji bujna vegetacija i tri mala slana jezera.
© AP Photo / Hassan AmmarOvako je 2010. godine izgledala izgradnja raskošnog stambenog kompleksa Biser Katara na veštačkom ostrvu, na obali Istočnog zaliva. Ostrvo površine 4 kv. km daje 32 kilometra nove obale, krcate privatnim vilama, desetinama elitnih apartmana i stotinama kuća, paralelno sa hotelima visoke kategorije, bogatim radnjama i restoranima. Ostrvo je predviđeno za 41 hiljadu ljudi.
Vještačko ostrvo Perl Katar u Dohi, Katar - Sputnik Srbija
12/13
Ovako je 2010. godine izgledala izgradnja raskošnog stambenog kompleksa Biser Katara na veštačkom ostrvu, na obali Istočnog zaliva. Ostrvo površine 4 kv. km daje 32 kilometra nove obale, krcate privatnim vilama, desetinama elitnih apartmana i stotinama kuća, paralelno sa hotelima visoke kategorije, bogatim radnjama i restoranima. Ostrvo je predviđeno za 41 hiljadu ljudi.
© Foto : NASA Earth Observatory images by Joshua StevensCvetanje algi u jezerima Sent Kler i Eri koje ulaze u sistem Velikih jezera. Snimci su napravljeni 28. jula 2015. godine sa satelita Landsat-8. Po mišljenju istraživača, cvetanje algi može dovesti do izumiranja riba i uticati na bezbednost odmora na obalama jezera.
Snimak jezera Sent Kler - Sputnik Srbija
13/13
Cvetanje algi u jezerima Sent Kler i Eri koje ulaze u sistem Velikih jezera. Snimci su napravljeni 28. jula 2015. godine sa satelita Landsat-8. Po mišljenju istraživača, cvetanje algi može dovesti do izumiranja riba i uticati na bezbednost odmora na obalama jezera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala