Nikolić o prijemu Kosova u Unesko: Dajete vuku jagnje na čuvanje

© Tanjug / Rade PrelićTomislav Nikolić
Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se šefovima diplomatskih predstavništava u Srbiji povodom predloga Albanije da „Kosovo“ postane član Uneska. Predlog da tzv. Republika Kosovo postane članica organizacije Unesko je problem koji tangira zemlje sa svih kontinenata, poručio je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić rekao je da je pozvao šefove diplomatskih misija u Srbiji kako bi im najneposrednije predočio sa kakvim se ozbiljnim problemom suočava Srbija, naš region u celini, Evropa, ali i ostatak sveta.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Uslovi Berlina kao ultimatum Austrougarske

„Radi se o predlogu da tzv. Republika Kosovo postane članica organizacije Unesko. Nekom od vas će se učiniti da preterujem kada kažem da se radi o problemu koji tangira zemlje sa svih kontinenata“, naveo je Nikolić.

Predsednik je rekao da je složenost i ozbiljnost ovog pitanja, koje je poslednjih nedelja uvećalo našu brigu o tome da li će se ikada naći pravi put za stabilizovanje odnosa Beograda i Prištine, i njihovog postavljanja na trajne osnove koje bi proizvodile korist za obe strane podjednako ili bar približno tome.

„Svi vi dobro znate da pravi dogovor dveju suprotstavljenih strana može biti samo onaj koji se istinski, svesrdno i uz racionalna objašnjenja prihvata bez ozlojeđenosti bilo koje od pregovaračkih strana. Svaki dogovor koji je nametnut ili skrojen da stvara trajno nezadovoljstvo bilo koje strane, u stvari, i nije dogovor, već rasadnik budućeg sukoba. Kad god to bilo“,  naveo je Nikolić.

Dodao je da se fundamentalni raskol između Beograda i Prištine dogodio jednostranom odlukom prištinskih vlasti da proglase novu albansku državu na srpskoj teritoriji.

Aleksej Lidov - Sputnik Srbija
Lidov: Kosovo će biti primljeno u Unesko

„Dakle, sve ovo sa čim se danas suočavamo produkt je najobičnije secesije. Poznato nam je da pojedine zemlje to tako ne tumače, jer se ne radi o njihovim teritorijama, ali je, verujem, svima jasno da je to tako. Svako se može setiti da je pre ove jednostrane secesije, 1999. godine, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio Rezoluciju 1244 kojom je priznat i naglašen suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom“, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sve što je kasnije usledilo politički je promišljano na osnovu ove nerazrušive premise. „Mislim na države koje su striktno poštovale međunarodno pravo, Povelju UN i sledstveno tome odluke njenog glavnog egzekutivnog organa odgovornog za međunarodni mir i bezbednost — Saveta bezbednosti“, kaže Nikolić.

Predsednik je istakao da i danas većina čovečanstva polazi od ovih osnovnih odredbi i ne želi da ohrabri separatizam i jednostrano proglašavanje država na teritorijama zemalja-članica UN.

Nikolić je podsetio da je na teritoriji Kosova i Metohije uništeno 174 verskih objekata, rušeno stotine kulturnih spomenika i da su južno od Ibra razrušena srpska groblja.

„Srpski srednjovekovni spomenici nisu rušeni samo tokom oružanih sukoba, već pre i posle njih, što svedoči o nameri i promišljenom postupanju. Na Kosmetu se planski vrši zatiranje materijalnih dokaza o postojanju Srba na ovom prostoru, sa ciljem da se izvrši falsifikovanje istorije i da se stvori novi državni, nacionalni i kulturni identitet, koji podrazumeva nestanak svega što ceo milenijum svedoči o srpskom prisustvu“, rekao je Nikolić.

Unutršnjost - Sputnik Srbija
Šta može Srbija ako Kosovo ipak prime u Unesko?

Navodeći da je takvo postupanje doživelo kulminaciju 2004. godine, kada je u martovskom pogromu ubijeno desetoro Srba, ranjeno i povređeno više od 900, proterano 4.000 ljudi, a srušeno i spaljeno 35 crkava i manastira, Nikolić je rekao:

„Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuvanje“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala