Amerika bila spremna da upotrebi atomsku bombu protiv građana SSSR-a

Pratite nasTelegram
Američke vlasti su tokom Hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal SSSR-a već i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, navodi se u članku lista „Njujork tajms“.
Bombarderi avioni - Sputnik Srbija
Američke nuklearne bombe u Nemačkoj

Novinari američkog lista „Njujork tajms“ imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Nacionalnom arhivu SAD.

U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u SSSR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su predviđeni za „sistematsko uništavanje“ nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu — 145, u Istočnoj Evropi — 91.

Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade.

Među ciljevima u svakom gradu nalazi se i „stanovništvo“.

Nuklearna bomba - Sputnik Srbija
Amerika zamalo nije bacila nuklearnu bombu na SSSR

„To zaista iznenađuje — videti da su kao mete birani centri gde je skoncentrisano stanovništvo“, citira list naučnog saradnika Univerziteta „Džordž Vašington“ Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata.

Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

„Njujork tajms“ dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica. U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

List takođe navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR-a — raspolagale su 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala