Ludačku košulju koju nam je obukao Zapad, skinućemo sami

© Tanjug / MARKO ÐOKOVICPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Svečana proslava 24. Dana Republike Srpske održana u prisustvu Vlade Srbije, razlikovala se od prethodnih i po tome što je održana posle odluke Vrhovnog suda BiH o neustavnosti praznika i uz nečuveni poziv američkog ambasadora da „RS uskladi svoj praznik sa Ustavom BiH“ i upozorenje srpskom premijeru da treba da shvati „osetljivost trenutka“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prokomentarisao je za Sputnjik okolnosti u kojima je proslavljen ovaj praznik i krsna slava RS.

Milorad Dodik, Svečana Akademija - Sputnik Srbija
Branićemo Srpsku svim raspoloživim sredstvima

— Svi moraju da nauče da srpski narod na Balkanu ima dve države. Kad to shvate, onda će verovatno proći potreba za njihovom zlobom i mržnjom.

Ne možete živeti u zemlji u kojoj monetarnu politiku vode stranci, kojoj Ustavni sud vode stranci, kojoj zakone donose stranci, a da neko očekuje da mi tome aplaudiramo i da kažemo da smo presrećni. To nikada nismo bili, niti smo danas.

Veoma nas raduje rast moći Ruske Federacije. Sa malom setom se sećamo događaja raspada bivše SFRJ. Da je Rusija imala političku snagu koju danas ima, mnoga rešenja na ovim prostorima bila bi drugačija. Bosna i Hercegovina je kreacija koja nije trebalo da preživi 1995. godine. Daleko je bilo racionalnije rešenje u takvom istorijskom trenutku formirati tri države, pa ih pustiti da same pokušaju da naprave neko zajedništvo. Ako naprave — naprave, ako ne — nikom ništa. Ovako, kako muslimani vole da kažu iz svojih razloga, navučena nam je ludačka košulja. Sa time se ja slažem — BiH to i jeste, ali to ne znači da ludačka košulja treba da se skine sa muslimana, a da Srbi moraju da navuku još jednu. Dakle, Srbi u tom pogledu, imaju jasnu poziciju odbrane nacionalnih interesa i raduje nas što možemo da očekujemo razumevanje za tu borbu i od same Rusije.

Očekujete li da vam jaka Rusija pomogne da skinete tu „ludačku košulju?

— Sami ćemo skinuti ludačku košulju. Kada sam razgovarao sa važnim ljudima u Rusiji — pošto je Rusija nesumnjivo neko ko će odlučivati kako će izgledati nova mapa sveta u nekoj budućnosti, moj jedini zahtev je bio — nemojte nas same ostaviti ovde u Bosni i Hercegovini, podržite našu samostalnost. Ne zato da bi mi nekoga diskriminisali, već zato što je to racionalna odluka.

Nažalost, u RS je došlo do određenog procesa koji je suprotan od snage koju smo imali proteklih 10 godina. Trenutno je naša struktura političke elite podeljena, pa su oni koja su u suštini opozicija u RS — vlast u zajedničkim institucijama. To nije slučajno, to je kreacija stranaca koji sada pokušavaju da se kroz borbu za nadređenost organa BiH nad Republikom Srpskom uspostavi neka nova realnost, a time se samo navlače problemi u RS.

© SputnikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa novinarkom Sputnjika Natašom Milosavljević
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa novinarkom Sputnjika Natašom Milosavljević - Sputnik Srbija
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa novinarkom Sputnjika Natašom Milosavljević

Izgleda da Kirbi nije previše pogrešio kad je govorio o srpskoj „šizofreniji?

— BiH ima dva života — jedan je onaj koji je napisan u Ustavu, koji je ustavan, legalan, legitiman, i onaj drugi, kojeg nema u Ustavu, a koji je nasiljem iz međunarodne zajednice ovde naguran. Iako je ovaj drugi potpuno neustavan, on ipak funkcioniše, zato što iza njega stoji zapadna sila koja je pokušala da modelira svet po Severnoj Africi i koja je dovela do značajnog gubitka sigurnosti u celom svetu. Naravno, taj Zapad, koji ima svoje probleme funkcionisanja sistema na kojem je zasnovan, nije želeo da vidi jaku Rusiju.

Primer vam je Ukrajina koja je postojala i pre 5 godina, ali je Rusija tada bila slabija, pa Zapad nije pokretao to pitanje, jer je bio jači. Pitate se zašto je baš sada pokrenuto pitanje Ukrajine? Zato što su znali ako puste da Rusija jača, Zapad sa njom neće moći da igra na prost način. Zbog toga je izmišljena Ukrajina, a logična pozicija Rusije je bila da brani svoje susedstvo i svoj narod i za to imaju apsolutnu podršku Republike Srpske. Pokušali su sa sankcijama, ali to je neka karikatura koja je prvo primenjena na Srbima i to uspešno, jer su sve zemlje oko nje učestvovale u sankcijama, ali Rusiju ne možete da zatvorite. To je sav problem i promašaj tog Zapada koji neće da iznese podatke, ali ima daleko veće gubitke nego Rusija, od sankcija kojima je hteo da kazni Rusiju. Rusija će iz ovoga, po mom dubokom uverenju, stvoriti novi sistem vrednosti i poverenja u samu sebe i napraviti novi iskorak u svetu, što već i čini.

Svečana akademija, Republika Srpska - Sputnik Srbija
Srpska proslavlja Dan Republike

Tu još treba dodati intervenciju u Siriji koja je ojačala položaj Rusije u svetu…

— Do te intervencije u međunarodnom establišmentu je vladalo uverenje da svet, naravno, nije više samo sa jednim centrom moći, već da je moć podeljena na političku i finansijsku, ali je nesumnjivo bila koncentrisana u jednoj sili, a to su Sjedinjene Države. Tako je bilo do ruske intervencije u Siriji koja je pokazala da na legitiman način može da se uključi u rešavanje međunarodnih sukoba. Sve do tada zapadni svet je održavao sukob u Siriji i jačao DAEŠ. Dolazak Rusije pokazao je na koji način treba da se bori protiv terorizma. Zapad to nikada neće priznati.

Šta znači jaka Rusija za Republiku Srpsku? Da li postoji jednačina: jaka Rusija — sigurna RS?

— To znači osećaj sigurnosti za sve građane RS. Dokazano je da nas Rusija nikada nije podržala u nečemu što je protiv muslimana ili Hrvata na ovim prostorima. Naprotiv, podržavala je prava Bošnjaka, Hrvata i Srba na jednak način. Jedino Rusija kao deo međunarodne zajednice nije nikada ništa tražila i uslovljavala. Ovi drugi dođu sa 5.000 maraka podrške dečjem vrtiću i odmah misle da mogu da menjaju geostrategiju, pa to nema nigde na svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala