Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Da li smo spremni za promenu sistema? (audio)

Da li smo spremni za promenu sistema?
Pratite nas
Srpskoj politici je potrebna smena generacija. Jovo Bakić, sociolog i politički analitičar, i Boško Obradović, osnivač i predsednik Srpskog pokreta Dveri, predstavnici novih političkih snaga, govore za „Sputnjik intervju“ o tome zašto je politički sistem „rak-rana društva Srbije“ i zašto su oni za suštinske promene.

„Kod nas vlada stranačko-parazitski sistem koji je 25 godina na sceni, izlizan i prevaziđen idejno-politički spektar“, kaže Obradović. S druge strane, Bakić kaže da se ovde radi o stranačkim plemenima, a da treba da se radi o samosvesnim ljudima koji se udružuju na osnovu istih ideja.

Levica kao antisistemska snaga je neujedinjena i slaba, smatra sociolog, dok je desnica u zamahu. Da li je ipak levica pravi izazov sistemu?

U Srbiji, kao i u EU, jača bunt protiv vladajuće oligarhije. Ekonomski izbori su produbili nejednakosti i frustracije. Srbija sledi reforme koje se svode na stezanje kaiša kako bi se ograničio javni dug. Na udaru su socijalna politika i javni servis. Slično je u velikom broju evropskih zemalja. U kakvoj su vezi novi pokreti u Srbiji sa evropskim kretanjima?

Sagovornici Sputnjika smatraju da su u pitanju različite ideološke pozicije, ali da se stavovi nove levice i nove desnice često približavaju kada je reč o ekonomskoj politici, kritici evropskih institucija, antiimperijalizmu, antiliberalizmu, odnosu prema NATO-u.

Da li je moguć zajednički front antisistemskih snaga različitih ideoloških orijentacija? Na ovo i druga pitanja odgovaraju gosti „Sputnjik intervjua“.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala