Austrija uzima Hitlerovu kuću?

© AP Photo / Kerstin JoenssonPogled na kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler u Braunau am Inu u Austriji
Pogled na kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler u Braunau am Inu u Austriji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije razmatra mogućnost da liši privatnog vlasnika prava svojine na kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler, saopštile su novine Oberesterajhiše nahrihten.
Hitlerov primerak Majn kampfa - Sputnik Srbija
Hitlerov primerak „Majn kampfa“ prodat u Americi

Radi se o dvospratnoj kući porodice Pomer u Braunau am Inu, u kojoj je 1889. godine rođen budući fašistički diktator. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije od 1972. godine je zakupac kuće, a zatim je vodilo neuspešne pregovore sa vlasnikom o kupovini kuće, navodi Oberesterajhiše nahrihten.

Zdanje je korišćeno kao obrazovna ustanova i kao gradska biblioteka, a nakon što su vlasti prestale da je iznajmljuju, u njemu su se nalazili ateljei i centar za ljude sa ograničenim potrebama. Od 2011. godine, zgrada koja može da se iznajmi za 4.800 evra mesečno je prazna.

© AP Photo / Kerstin JoenssonSpomen-ploča "Za mir, slobodu i demokratiju. Nikada više fašizam" ispred rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau am Inu u Austriji.
Spomen-ploča Za mir, slobodu i demokratiju. Nikada više fašizam ispred rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau am Inu u Austriji.  - Sputnik Srbija
Spomen-ploča "Za mir, slobodu i demokratiju. Nikada više fašizam" ispred rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau am Inu u Austriji.

„Ministarstvo je rešilo da razmotri metode za eksproprijaciju u okvirima odgovarajućih pravnih postupaka. Lišavanje prava svojine je jedini put da se isključi korišćenje kuće u cilju nacionalsocijalizma“, izjavio je predstavnik za medije Ministarstva Karl Hans Grundbek.

Vlasnici kuće bi u slučaju eksproprijacije dobili kompenzaciju, dodao je Grundbek. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala