SB UN bez konsenzusa o predlogu Rusije o Ukrajini

© REUTERS / Lucas JacksonČlanovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu postigli konsenzus o predlogu za saopštenje o ispunjavanju Minskog sporazuma i događajima u Odesi 2. maja 2014. godine koji je dala Moskva i osnovna odgovornost za to pada na SAD i Veliku Britaniju, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.
Neredi u Odesi 2. maja 2014. godine - Sputnik Srbija
Rusija predložila SB UN saopštenje uoči godišnjice tragedije u Odesi

Rusija je u četvrtak podnela Savetu bezbednosti dokument na razmatranje. U njemu je Moskva predložila da UN potvrdi neophodnost ispunjavanja Minskog sporazuma i da pozove da se istraži tragedija u Odesi 2. maja 2014. godine.

Tokom zasedanja Čurkin je naveo da je za 24 časa samo od Ukrajine dobijena reakcija, a ona je predlog ocenila neprihvatljivim. Ruski diplomata obratio se članovima SB sa predlogom da prouče i usvoje zajednički projekat.

Zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Mišel Sison izjavila je da su SAD spremne da rade na saopštenju ako on bude odražavao opštu situaciju u Ukrajini, koja se, prema njenim rečima, pogoršala zbog akcija Rusije.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da u dokumentu koji je predložila Moskva nisu navedeni položaj Nadežde Savčenko osuđene u Rusiji za ubistvo novinara i situacija na Krimu. Kao rezultat svega toga, ruski predlog je odbijen.

Nakon sastanka SB Čurkin je novinarima saopštio da je prilično „besramno da Amerikanci i Englezi nisu prihvatili naš predlog“.

„Kada Amerikanci počinju da govore nema ovoga, nema onoga to je smešno, zato što postoji niz mera koje treba ispuniti. SAD nisu učestvovale u izradi tih mera“, dodao je Čurkin.

„Naši američki prijatelji, naravno, pokazali su se u svom svom sjaju. Oni govore da žele konstruktivno da pomažu realizaciji, ali kada dođe do toga, onda daju potpuno drugačije signale i izjave“, primetio je Čurkin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala