„Junarmija“: Rusija dobija najmlađe vojnike

© Foto : Vladimir GerdoCeremonija primanja u kadete pitomaca Prvog moskovskog kadetskog korpusa na Sabornom trgu moskovskog Kremlja
Ceremonija primanja u kadete pitomaca Prvog moskovskog kadetskog korpusa na Sabornom trgu moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika „Junarmiju“ u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, da razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat „Junarmija“ startovaće već u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

Za mlade „vojnike“ će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe — pešadiji, mornarici, avijaciji, desantnim jedinicama…

Međunarodne vojne vežbe u Rjazanju 2015. godine - Sputnik Srbija
Bridlav: Ruske vojne mogućnosti rastu

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega onog negativnog što ulica nosi.

Osim toga, zadatak je i da se podigne ugled vojske, ojača patriotsko raspoloženje među mladima i razvije patriotsko vaspitanje.

Ideju o stvaranju „Junarmije“ podržao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

„Junarmija“ će imati vojno-patriotski i vojno-sportski program — školarce će podučavati vojničkim vidovima sporta, a imaće i „prave“ vojne obuke. To ne podrazumeva samo sklapanje i rasklapanje automatskog oružja, već će ih učiti i da koračaju strojnim korakom i da pucaju iz vazdušne puške. Deca će izučavati vojnu taktiku, topografiju i istoriju svoje zemlje, a takođe će učiti i da ukazuju prvu pomoć.

Trenutno se određuju i starosne granice dece koje će primati u „Junarmiju“. Najverovatnije da će u „armiju mladih“ moći da stupe tinejdžeri od 14 do 18 godina, mada se ranije u javnosti spominjalo da će možda biti i mlađih — od 10 godina pa naviše.

Vojna parada povodom 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Putin rusku armiju pretvorio u smrtonosnu borbenu silu

Svaki odred imaće svog komandira i svoj štab, a na raspolaganju će im biti i biblioteke i kompjuteri.

„Vojne aktivnosti“ će biti odvojene od školskih, a stupanje u „Junarmiju“ biće dobrovoljno.

Mladi vojnici će učestvovati u vojnim paradama i velikim događajima, poput onih koji se organizuju na Dan pobede protiv fašizma, a takođe će biti obučeni i kako da reaguju u vanrednim situacijama, kao što su poplave i druge prirodne katastrofe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala