Ivanović: Početi formiranje ZSO, sa ili bez Albanaca

Pratite nasTelegram
Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović poručio je da Srbi treba da počnu sa formiranjem Zajednice srpskih opština jer će otpor Albanaca prema njoj splasnuti jedino onog trenutka kada budu shvatili da će ZSO biti formirana sa njima ili bez njih.

Ivanović, koji služi zatvorsku kaznu, u pismu dostavljenom preko svog advokata Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici ocenio je da je očigledno da će Priština otezati sa pitanjem formiranja ZSO najviše jer kosovska vlast shvata da je opozicija kao jednu od ključnih tema uzela protivljenje formiranju Zajednice.

Priština,Kosovo - Sputnik Srbija
Albanci opet „zavlače“ oko formiranja ZSO

„Mislim da ne treba čekati na dobru volju Prištine, jer te dobre volje neće biti. Priština će stalno uslovljavati pitanje formiranja ZSO“,” rekao je Ivanović i dodao da će se od Srbije tražiti drugi ustupci, zanemarujući činjenicu da su ustupci urađeni onog trenutka dok su pregovori o ZSO tekli.

„Mislim da sada predstavnici Srba u institucijama moraju krenuti napred“, naveo je Ivanović i podvukao da je očigledno da ZSO mora imati predsednika, skupštinu, predsedništvo, sekretarijat i da te organe treba formirati, bez obzira što se ne zna koja će ovlašćenja imati, jer će se to usaglašavati, prenosi Tanjug.

„Zašto je bitno krenuti u formiranje ZSO? Jer će splasnuti otpor prema njoj onoga trenutka kada Albanci budu shvatili da će ZSO biti formirana sa njima ili bez njih. Prema tome, Srbi moraju napraviti korak napred jer očigledno je da međunarodna zajednica ne može odustati od onoga što je pod njihovim patronatom dogovoreno u Briselu“,” naveo je Ivanović u pismu.

Priština,Kosovo - Sputnik Srbija
Kosovska vlada i ne misli na statut ZSO

On je ocenio da međunarodna zajednica ne želi da pritiska kosovsku vladu u vezi sa ZSO jer vlada u Prištini ima ozbiljne probleme sa upravljanjem situacijom i ozbiljne probleme da prevlada otpor opozicije koja zloupotrebljava pitanje ZSO za unutrašnja politička prepucavanja.

„Treba formirati organe ZSO, a ne da nam ih neko drugi ponudi, ako prepustimo inicijativu mi smo u startu u podređenom položaju, em smo napravili ustupke oko dogovora o ZSO, em sad još pravimo ustupak u tom smislu da nam neko drugi piše Statut ZSO, a ne mi“,” podvukao je Ivanović.

Ivanović je prvostepenom odlukom suda suđen na devet godina zbog, kako se tvrdi, zločina koji su počinjeni 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, a njegova odbrana uložila je žalbu na presudu Apelacionom sudu u Prištini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala