Ni medved nije mogao da spreči porođaj u ruskoj tajgi

Pratite nasTelegram
Doktori u Republici Jakutiji prošlog vikenda su izveli porođaj u zabačenoj tajgi, dok su spasioci i policajci čuvali porodilju i lekare od medveda, saopštili su u Ministarstvu zdravlja Republike Jakutije.

Prema podacima resora, žena u 40 nedelji trudnoće odlučila je da pomogne mužu i rođacima u ribolovu. Ribari su krenuli na jezero u zabačenu tajgu.

U subotu su kod žene počeli trudovi, suprug i sestra su krenuli da je prebace u bolnicu, ali se vozilo zaglibilo u blatu. Žena je ostala sa sestrom u šumi, dok je muž otrčao putem u nadi da će „uhvatiti“ signal na telefonu.

„U 23.28 po lokalnom vremenu u subotu je u hitnu pomoć stigla informacija da se u tajgi nedaleko od grada Mirnog porađa žena. Kola hitne pomoći i vozilo Ministarstva za vanredne situacije su požurili u pomoć, međutim, blato na putu im nije dozvolilo da dođu do porodilje“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Navedeno je da su doktori, spasioci i policajci morali peške da prevale veliku razdaljinu da bi došli do žene koja se porađa. Porođaj se zakomplikovao zbog krvarenja trudnice.

Spasioci i policajci su pod oružjem čuvali ženu i doktore od mrkih medveda koji su šetali okolo.

Doktori i spasioci su zbog blata morali na rukama da nose majku i bebu do puta. Tamo su ih predali drugoj doktorskoj ekipi, koja je ih odvezla do centralne bolnice u Mirnom. 

„Devojčica je zdrava, teška 3,49 kilograma, a dugačka 52 centimetra. Zahvaljujući blagovremenoj akušerskoj intervenciji i kvalifikovanoj medicinskoj pomoći tokom evakuacije opasnosti po živote porodilje i novorođenčeta nema“, navela je glavna doktorka Tatjana Stručkova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala