Jamajka — „vutra“ na trafici

© AP Photo / Ramon EspinosaJamajka
Jamajka - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Jamajka bi mogla da turistima omogući da se „naduvaju“ čim siđu s aviona. U toku su dogovori o postavljanju kioska sa marihuanom na aerodromima i u lukama, za šta se smatra da će povećati državne prihode.

„Ideja je da na izlazu sa aerodroma postoji kiosk i da svako ko izlazi iz imigracionog može da dođe do njega, registruje se i dobije odobrenje“, rekao je predsednik Uprave za izdavanje dozvola za kanabis (CLA) Hajasint Lajtborn jamajčanskom listu „Gliner“.

CLA, od koje je i potekla ideja, već planira da postavi kioske na kojima će turisti moći da kupe male količine marihuane. Inicijativa će takođe ići u prilog onima koji marihuanu žele da koriste u medicinske svrhe.

Na kioscima će raditi i obučeno medicinsko osoblje koje će biti odgovorno za izdavanje dozvola posetiocima Jamajke. Na osnovu tih dozvola, oni će moći da nabave kanabis.

„Marihuana će pre svega biti dostupna ljudima koji imaju recept i koji je praktično koriste u medicinske svrhe, uz dozvolu Ministarstva zdravlja“, dodao je Lajtborn.

„Oni koji nemaju recept mogu da dobiju takozvanu ’samostalnu dozvolu‘, koja omogućava posedovanje oko 60 grama“, objašnjava predsednik CLA.

Uprava za izdavanje dozvola za kanabis smatra da bi država mogla da profitira od olakšica pri nabavci te droge ukoliko je ona propisno regulisana. Članovi CLA kao primer daju određene oblasti u Severnoj Americi koje su zaradile veliki novac od legalizacije marihuane.

Marihuana - lečenje obolelih od raka - Sputnik Srbija
Marihuana u medicinske svrhe legalizovana u Makedoniji

„Prošle godine je u Koloradu, iako se radi o rekreacionoj i medicinskoj upotrebi, prodata marihuana u vrednosti od milijardu dolara, a prikupljeno je 135 miliona dolara“, rekao je član CLA Delano Sejverajt.

Marihuana, ili „gandža“, kako je nazivaju lokalci, dugo se povezivala sa Karibima. Bob Marli i rastafarijansko društvo učinili su mnogo za promociju ove droge, ali ona je bila ilegalna na Jamajci sve do 2015. godine, kada je ukinuta zabrana korišćenja u malim dozama.

„Gandža mora da bude registrovana u celom svetu prema Zaštiti autohtonih proizvoda. Jamajka bi od toga mogla da zaradi“, izjavio je član parlamenta Majk Henri, dugogodišnji pobornik dekriminalizacije kanabisa, za list „Jamajka obzerver“. „Bilo da nam se to dopada ili ne, rasta, rege i Jamajka su sinonimi“.

Nova pravila dozvoljavaju posedovanje 60 grama marihuane bez straha od krivičnog gonjenja, a dozvoljeno je i uzgajanje do pet biljaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala