Dodik: U BiH se pravi islamska država

© AP Photo / Radivoje PavicicPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je BiH nemoguća zajednica i da kada je reč o njenom integritetu nikada nije lošije stajala nego sada, upozorivši da muslimani u BiH manipulišu rezultatima popisa iz 2013. kako bi napravili islamsku državu u Evropi.

Dodik je u intervjuu za „Politiku“ rekao da misli da nemačka kancelarka Angela Merkel nije u pravu kada kaže da je BiH napravila veliki pomak na evropskom putu.

Srebrenica - Sputnik Srbija
Srebrenica — opet su im Srbi za sve krivi

„BiH je nemoguća zajednica. Naravno da je Merkelova uvažena i da treba poštovati ono što radi, ali ne mora da znači da je ona uvek u pravu. Ta priča o BiH je potpuna zabluda“, smatra predsednik RS.

Dodik je izrazio sumnju u iskrenost nedavne izjave predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je, komentarišući izjavu načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, rekao da nikada ne bi rekao da je državni vrh Srbije nepoželjan na obeležavanju godišnjice zločina u Potočarima.

„To oni sve dogovore, to je sve pročitano. Bakir Izetbegović je rekao da nastavlja politiku svog oca Alije. Alija Izetbegović je rekao da muslimani tamo gde su manjina treba da trpe dok ne postanu većina. Kad postanu većina, onda treba da formiraju islamsku državu. Tu islamsku državu vidimo na Bliskom istoku. Evo sad su dogurali na 50 odsto (na popisu) i sad je verovatno pretpostavka da prave islamsku državu u BiH“, rekao je predsednik RS.

Na pitanje lista „zar zaista veruje da bi pravili islamsku državu, Dodik je rekao:

Policija BiH - arhivska - Sputnik Srbija
Zastrašivanje Srba u selu u Federaciji BiH

„Pustite to verovanje-neverovanje. Ja živim ovde, znam šta se dešava, znam kako se stvari odvijaju. Zašto se insistira na tome da neko bude većina (na popisu)? I zašto je to važno u BiH, kada je ona složena zajednička država, ona je državna zajednica dveju država — Federacije i RS. I odjednom se traže kumulativni podaci, da bi se poslala vest svetu kako je to islamska država, kako bi se prikupile islamske zemlje da brane svoju islamsku državu u Evropi. To je priča, verovali vi to ili ne! Pa nisu ni Francuzi verovali kada su nama ovde odsecali glave da će se i njima to dešavati. A evo, dešava se“.

Na opasku lista da neki misle da situacija u kojoj je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU i u kojoj Škotska želi da u Uniji ostane po cenu izdvajanja iz Britanije može da ide naruku njemu i njegovim povremenim „pretnjama“ o referendumu u RS, Dodik je odgovorio da on „ne preti ništa“, ali da misli „da će se na kraju referendumom sve završiti“.

„Da li ću ja to doživeti ili neću, ne znam. Ali, potpuno sam uveren da je definitivno rešenje na ovim prostorima da RS bude samostalna država, i ja to ne krijem“, kazao je predsednik RS.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Ne brinem za Kosovo, Bosna mi je najveća briga

Na pitanje da li takvi njegovi stavovi mogu da izazovu uoči 11. jula i godišnjice u Srebrenici veći otpor i nezadovoljstvo u Sarajevu, on je odgovorio da je Sarajevo za njega inostranstvo i da tamo nije otišao više od godinu i po dana.

„Neću ni otići. To je zabit koja u mentalnom i političkom smislu vuče sve unazad. Nikome ne dozvoljava da živi normalno ovde i da se razvija na pravi način“, rekao je.

On je ujedno istakao da zbog toga što je, vezano za obeležavanje godišnjice Srebrenice, povređena Srbija i državno rukovodstvo Srbije, niko od zvaničnika RS ove godine neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala