EKSKLUZIVNO: Karaula Košare danas — sve je isto kao pre 17 godina (foto)

© Foto : Aleksandar JablanovićKaraula Košare
Karaula Košare - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Aleksandar Jabalanović, koji je na Vidovdan posle 17 godina otišao na Košare, najavio je da će tamo biti podignuto spomen-obeležje palim srpskim borcima. Košare su, kaže on, sramota Evrope koja je bombardovala srpsku vojsku koja se branila od terorista, istih onih koji danas ubijaju po Evropi.
Nenad Milkić autor knjige „Zov Karaule“ posvećene srpskim borcima koji su branili i odbranili karaulu Košare - Sputnik Srbija
#SputnjikIntervju: Albanci se plaše duhova srpskih vojnika palih na Košarama

Vest da na srpsko-albanskoj granici na Kosovu i Metohiji na karauli Košare jedan Srbin na Vidovdan polaže venac i pali sveće srpskim borcima palim na ovom mestu 98/99. godine kao grom iz vedra neba pogodila je albanske političare, dok su prištinski mediji požurili da ovaj čin okarakterišu kao „provokaciju“.

Aleksandra Jablanovića, koji je položio venac na Košarama, odmah su nazvali „provokatorom“. On za Sputnjik kaže da je njegova namera bila da polaganjem venca na karauli Košare na Vidovdan oda počast poginulim borcima koji su 82 dana branili i odbranili karaulu, podsećajući da su srpski vojnici na ovom položaju bili izloženi najžešćim napadima tokom rata na Kosmetu 1998. godine i NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

Naš sagovornik, koji je inače državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, kaže da je tamo otišao samoinicijativno. Na Košarama, gde je za Srbe inače pristup gotovo pa nemoguć, Jablanović je ostao tačno 82 minuta, upravo onoliko koliko dana je i trajala odbrana Košara.

© Foto : Aleksandar JablanovićIncijativa za podizanje spomen-obeležja za pale srpske borce.
Incijativa za podizanje spomen-obeležja za pale srpske borce. - Sputnik Srbija
Incijativa za podizanje spomen-obeležja za pale srpske borce.

„To je bio najosetljiviji deo srpske odbrane, a sa srpskim vojnicima karaulu su branili i ruski kozaci. Venac koji sam položio je namenjen i Srbima i vojnicima iz internacionalne brigade koji su tu ostavili svoje živote. To što Albanci moju posetu Košarama smatraju provokacijom govori o njihovoj nezrelosti. Karaula Košare ne služi da bi se provocirali Albanci nego da bi se osvežila sećanja na herojski čin srpske vojske, mladića od 18-19 godina koji su branili Republiku Srbiju i koji su za nju dali svoje živote. Oni su tu zemlju tamo zaštitili, jer da nije bilo njih tamo, danas ne bi na Kosovu i Metohiji bilo ni srpskog naroda“, uveren je Jabalanović.

Sagovornik Sputnjika otkrio je da će 17 godina posle bitke na Košarama biti pokrenuta inicijativa da se na tom mestu podigne spomen-obeležje za pale srpske borce.

„Naš sledeći korak biće da tamo sagradimo jedan mauzolej-spomenik za sve borce koji su se borili za Srbiju, a koji su tamo pali. Taj spomenik neka bude svedok jedne herojske borbe i jednog strašnog vremena stradanja najhrabrijih sinova našeg naroda“, istakao je Jablanović.

© Foto : Aleksandar JablanovićJablanović je ostao tačno 82 minuta, upravo onoliko koliko dana je i trajala odbrana Košara.
Jablanović je ostao tačno 82 minuta, upravo onoliko koliko dana je i trajala odbrana Košara.  - Sputnik Srbija
Jablanović je ostao tačno 82 minuta, upravo onoliko koliko dana je i trajala odbrana Košara.

Do samih Košara se na Vidovdan, kaže, probio kao i svi Srbi pre njega — rešenošću i hrabrošću.

„Parkirao sam se četiri kilometra od same karaule i taj deo puta prepešačio kroz šumu. Položio sam venac i zapalio sveću našim herojima koji su Košare branili 82 dana“, navodi naš sagovornik.

Jabalanović kaže da tih 82 minuta koje je proveo na Košarama na Vidovdan ne mogu da se porede sa onim što su naši vojnici uradili da odbiju napade OVK i NATO-a.

„Na Košarama sam zatekao ruševine, deo teritorije koji i posle 17 godina izgleda kao da su se borbe završile pre četiri dana. Ono što sam tamo video treba da vidi cela Evropa, i to bi trebalo da bude sramota Evrope koja je bombardovala srpsku vojsku koja se branila od terorista, istih onih koji danas ubijaju bombama po Evropi“, kaže Jablanović.

© Foto : Aleksandar JablanovićSrpska vojska na ovom položaju bila izložena najžešćim napadima tokom rata na Kosmetu 1998. godne i NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.
Srpska vojska na ovom položaju bila izložena najžešćim napadima tokom rata na Kosmetu 1998. godne i NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. - Sputnik Srbija
Srpska vojska na ovom položaju bila izložena najžešćim napadima tokom rata na Kosmetu 1998. godne i NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

Sagovornik Sputnjika dodaje da ga je poseta Košarama lično zauvek promenila i da jedino što je mogao da kaže jeste — hvala svima srpskim vojnicima i svima onima koji su se borili na strani Srbije i „pokazali zube“ neprijatelju.

„Albanci su rekli da na Košare neće više kročiti srpska noga, evo kročila je! Slagali su, kao što lažu da je Kosovo nezavisno“, emotivno je svoju posetu Karauli Košare doživeo Jablanović.

Albanci su, inače, nedaleko od karaule Košare već odavno podigli spomen-obeležje pripadnicima OVK koji su učestvovali u ovoj teškoj bici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala