Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Moskovskih Sedam sestara iz ptičje perspektive

Pratite nas
Moskva je grad kontrasta. Njeni stanovnici i posetioci mogu uvek da se odmore od života u megapolisu gledajući ga odozgo. Tamo gore se pojavljuje potpuno novo lice ruske prestonice. Sedam legendarnih nebodera, takozvanih Sedam sestara, izgrađenih u staljinističkom stilu jesu nešto što ne treba propustiti u ovom gradu.

Sedam sestara su grupa od sedam oblakodera u Moskvi dizajniranih u staljinističkom stilu. Moskovljani ne upotrebljavaju izraz Sedam sestara za ove zgrade, nego ih zovu Visotki ili Staljinskije Visotki (rus. Stalinskie vыsotki), u prevodu (Staljinovi) oblakoderi (ili staljinistički oblakoderi). Izgrađene su od 1947. do 1953. godine, kombinovanjem ruskog baroka i gotičkih stilova te tehnologije koja je korišćena u izgradnji američkih oblakodera.    

© Sputnik / Maxim BlinovU Ministarstvu spoljnih poslova trenutno se nalaze kancelarije ministara Ruske Federacije. Njegova unutrašnjost raskošno ukrašena dragim kamenjem i metalima. Prvi nacrti plana su bili sastavljeni 1946. godine. Godine 1947. predložena su dva dizajna, od kojih je drugi prihvaćen, ali kako se približavao završetak, menjan je toranj koji je na kraju prekriven metalom, kako bi odgovarao spoljnom izgledu građevine.
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
1/7
U Ministarstvu spoljnih poslova trenutno se nalaze kancelarije ministara Ruske Federacije. Njegova unutrašnjost raskošno ukrašena dragim kamenjem i metalima. Prvi nacrti plana su bili sastavljeni 1946. godine. Godine 1947. predložena su dva dizajna, od kojih je drugi prihvaćen, ali kako se približavao završetak, menjan je toranj koji je na kraju prekriven metalom, kako bi odgovarao spoljnom izgledu građevine.
© Sputnik / Maxim Blinov„Radison rojal” je luksuzni hotel visoke klase u centru Moskve. To je jedna od najviših zgrada u Moskvi, stoji uz samu obalu. Gostima se nudi prevoz na jednom od poznatih Radison rečnih kruzera, gde mogu da uživaju klasičnoj muzici i neverovatnoj hrani diveći se jedinstvenim znamenitostima Moskve.
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
2/7
„Radison rojal” je luksuzni hotel visoke klase u centru Moskve. To je jedna od najviših zgrada u Moskvi, stoji uz samu obalu. Gostima se nudi prevoz na jednom od poznatih Radison rečnih kruzera, gde mogu da uživaju klasičnoj muzici i neverovatnoj hrani diveći se jedinstvenim znamenitostima Moskve.
© Sputnik / Maxim Blinov / Uđi u foto-galerijuAdsministrativnu zgrada Crvene kapije je projektovao Aleksej Duškin. Prilikom njennj izgradnje iskorišćena kriotehnologija kako bi se zgrada oknima za liftove povezala sa metro-stanicom Crvene kapije
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
3/7
Adsministrativnu zgrada Crvene kapije je projektovao Aleksej Duškin. Prilikom njennj izgradnje iskorišćena kriotehnologija kako bi se zgrada oknima za liftove povezala sa metro-stanicom Crvene kapije
© Sputnik / Maksim BlinovBoris Iofan pogrešio je gradeći oblakoder na samom rubu Vrapčevog brda, jer je taj predeo predstavljao potencijalno klizište zemlje. Zgradu je gradilo nekoliko hiljada zatvorenika iz gulaga. To je i dalje najviša prosvetna zgrada na svetu.
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
4/7
Boris Iofan pogrešio je gradeći oblakoder na samom rubu Vrapčevog brda, jer je taj predeo predstavljao potencijalno klizište zemlje. Zgradu je gradilo nekoliko hiljada zatvorenika iz gulaga. To je i dalje najviša prosvetna zgrada na svetu.
© Sputnik / Maxim BlinovIzvorno poznat jednostavno kao Hotel Lenjingradskaja, ova relativno mala (136 m, 26 spratova, od kojih je 19 iskoristivo) građevina Leonida Poljakova na na Komsomolskom trgu, ukrašen je pseudo-ruskim ukrasima.
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
5/7
Izvorno poznat jednostavno kao Hotel Lenjingradskaja, ova relativno mala (136 m, 26 spratova, od kojih je 19 iskoristivo) građevina Leonida Poljakova na na Komsomolskom trgu, ukrašen je pseudo-ruskim ukrasima.
© Sputnik / Maxim Blinov / Uđi u foto-galerijuZgrada kod nasipa Kotelničeskaja je jedna od sedam sestara izgrađena u staljinističkom stilu u 1952. Izgrađena je u neogotičkom stilu, a inspiracija potiče od hotela Metropol. Strateški je smeštena na ušću reke Moskve i Jauze. Ovaj stambeni blok ima uklopljenu u sebe raniju zgradu od devet spratova okrenutu prema reci Moskvi (sagradili su je iste arhitekte 1940).
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
6/7
Zgrada kod nasipa Kotelničeskaja je jedna od sedam sestara izgrađena u staljinističkom stilu u 1952. Izgrađena je u neogotičkom stilu, a inspiracija potiče od hotela Metropol. Strateški je smeštena na ušću reke Moskve i Jauze. Ovaj stambeni blok ima uklopljenu u sebe raniju zgradu od devet spratova okrenutu prema reci Moskvi (sagradili su je iste arhitekte 1940).
© Sputnik / Maksim BlinovZgrada na trgu Kudrinskaja se nalazi na kraju ulice Krasnaja presnja, okrenuta prema Baštinom prstenu i bila je izgrađena prvenstveno za sovjetske kulturne radnike, a ne političare.
Neboderi Sedam sestara iz ptičje perspektive - Sputnik Srbija
7/7
Zgrada na trgu Kudrinskaja se nalazi na kraju ulice Krasnaja presnja, okrenuta prema Baštinom prstenu i bila je izgrađena prvenstveno za sovjetske kulturne radnike, a ne političare.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala