Da li su UN odgovorne za smrt 5.000 Haićana od kolere

Pratite nasTelegram
Savezni Apelacioni sud u SAD potvrdio je imunitet UN od tužbi da su mirovne snage odgovorne za epidemiju kolere koja je usmrtila više od 5.000 zaraženih na Haitiju.

Rešenjem koje je doneto kasno sinoć potvrđena je odluka nižeg suda iz januara 2015. kojom je odbačena odgovornost mirovnih snaga za najsmrtonosniju epidemiju kolere u novijoj istoriji, navodi AP.

Zemlja - Sputnik Srbija
Zašto države propadaju?

„Smatramo da su svi argumenti koje su izneli tužioci neosnovani“ navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Njujorku.

Presuda je doneta nakon obraćanja zamenika portparola UN Faraha Haka o ulozi UN u širenju epidemije kolere na Haitiju.

Njegovo izlaganje je značajno jer su UN godinama krile optužbe da su njihove mirovne trupe odgovorne za epidemiju na siromašnom Haitiju.

Tužioci tvrde da ima dovoljno dokaza da je epidemiju kolere izazvala nebriga o odlivu otpadnih voda iz vojne baze UN, u kojoj su bile stacionirane mirovne snage iz Nepala. Zagađena voda se, kako se tvrdi, izlivala u najveću reku na Haitiju i izazvala zarazu.

Hak je rekao da Ujedinjene nacije moraju da urade „mnogo više“ kako bi okončale patnju onih koji su pogođeni i obećao je da će novi paket mera UN za rešavanje ovog pitanja biti predstavljen u naredna dva meseca.

Mirovnjaci UN seksualno iskorišćavali Haićanke - Sputnik Srbija
Mirovnjaci UN seksualno iskorišćavali Haićanke

Hak je ponovio da će se Ujedinjene nacije u ovom slučaju pozvati na imunitet, prenosi AP.

Od pojave kolere na Haitiju u oktobru 2010. umrlo je više od 9.300 ljudi a zaraženo je još 800.000. Epidemija je usledila samo deset meseci nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu siromašnu zemlju i zatekla je u uslovima u kojima nije bilo moguće pružiti adekvatnu medicinsku pomoć.

Kolera je endemska bolest na Haitiju koja se više puta pojavila u ovoj oblasti u manjoj ili većoj razmeri.

Brajan Konkenon, izvršni direktor bostonskog Instituta za pravdu i demokratiju na Haitiju, a koji zastupa porodice žrtava kolere, najavio je da će „detaljno pratiti aktivnosti Ujedinjenih nacija“.

Porodice koje su podnele tužbu imaju rok od 90 dana da ulože žalbu na ovu presudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala