Dodik: Došlo vreme da se zavede red

© Radoje PantovićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska podržava izvorni Dejtonski sporazum, koji je doneo mir i koji funkcioniše dve decenije, ali je naglasio da će tražiti da svih 83 nadležnosti, koje su otete i prenesene na nivo BiH, budu dovedene u sklad sa Dejtonom.

Dodik je na konferenciji za novinare istakao da Srpska podržava Dejton sa „stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma“, kao i da je zaustavila ekspanziju i veoma „kancerogeno“ širenje teorije o duhu Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

Milorad Dodik dolazi na glasanja na refrendum - Sputnik Srbija
Dodik: RS je država

„Uspevamo da vratimo poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična dela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srpska će ostati privržena tome da je formiranje BiH kao konfederalno-federalne zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda omogućilo da ta zemlja stupi u mirovnu fazu.

„Nikada nećemo dozvoliti da razni međunarodni mešetari nametnu priču o duhu Dejtona, koja je koštala srpski narod mnogo. Naša politika podrazumeva da prvo zaustavimo te transfere i onemogućimo zloupotrebe Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

On je naveo da će Srpska tražiti da svih 83 nadležnosti, koje su otete i odnesene na nivo BiH, budu dovedene u sklad sa Dejtonom.

„Svako kršenje Dejtona za nas je apsolutno neprihvatljivo. Došlo je vreme da se na demokratski način sve uredi. Dejtonski sporazum je uredio da BiH može samo da se kreće u skladu sa sporazumom dva entiteta, što mora biti ustavni osnov za svako rešenje. Sve ostalo je neustavno, od suda, tužilaštva i mnogo čega“, rekao je Dodik.

Borba za Srpsku ne vodi se oružjem nego glasom

Kako je rekao, neustavne stvari u BiH odraz su nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite, koja je bila spremna da sve učini da devastira Srpsku.

„To podrazumeva da iz Ustavnog suda odu strane sudije i mnogo toga što ćemo pokušati u narednom periodu“, rekao je.

Predsednik Srpske je rekao i da je Dejtonski sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta Republike Srpske, koja je u taj sporazum unela svoju teritoriju i efikasnu vlast.

„Činjenicom da smo potpisali sve anekse tog sporazuma, mi smo ključni faktor tog sporazuma“, zaključio je Dodik.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala