Politiko: Srbija u EU ne pre 2027. godine

Pratite nasTelegramOdyssey
Zlatno doba proširenja Evropske unije je prošlost, a Srbija neće postati članica te unije pre 2027. godine, piše „Politiko“. Taj list ocenjuje da su šanse za članstvo Srbije 80 odsto, ali ne pre 2027. godine.

Među razlozima „za“ članstvo u EU, evropsko izdanje sajta „Politiko“ navodi da je Srbija najveća zemlja Balkana od svih koji pretenduju da postanu članice, a da bi, ukoliko se drži EU agende, svakako bila faktor stabilnosti u regionu i „dobar sused“. Evropska komisija je već pohvalila napredak Srbije u usklađivanju zakonodavstva sa evropskim standardima.

Kao razloge „protiv“, sajt je naveo da u protekloj godini nije bilo napretka u borbi protiv korupcije.

„Srbija će možda nastaviti da odbija da prizna nezavisnost Kosova, osim ukoliko joj bude ponuđeno članstvo u EU. To bi mogla da bude pametna taktika Srbije, ali nije u skladu sa duhom normi EU“, ocenjuje „Politiko“.

Da li će EU završiti kao SFRJ

Prema pisanju tog lista, iznenađujući prvi kandidat za članstvo mogla bi da bude Albanija, koja je već članica NATO-a i mahom „oslobođena problema jugoslovenskih ratova devedesetih godina prošlog veka“, a mogla bi da postane članica dve godine pre Srbije, odnosno 2025. godine.

Kao prednost Albanije navedeno je da je ta zemlja pokazala sposobnost da uvede višepartijski sistem i sprovede reforme, kao i to što se distancirala od problema koje imaju ostale zemlje u regionu.

Među manama je to što formalni pregovori još nisu počeli, a korupcija i organizovani kriminal predstavljaju ozbiljne probleme, kao i politizacija sudstva.

„Sve druge zemlje Zapadnog Balkana imaju brojne komplikacije. Što se Makedonije tiče, članica EU Grčka odbija čak i da prizna njeno ime. Ukoliko bi EU dozvolila da Crna Gora i Kosovo uđu u odabrano društvo bez Srbije, to bi izazvalo značajnu nestabilnost u regionu. Bosna i Hercegovina je u najgorem položaju od svih, i mogla bi da usporava sve ostale države u slučaju da EU zahteva da zemlje Balkana pristupe Uniji u formi bloka“, piše „Politiko“.

Premijer Srbije  Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Verovatno neću odvesti Srbiju u EU

List piše i da se ni Crna Gora neće pridružiti EU pre 2027. godine, dok je za BiH navedena ta godina, ali piše i „verovatno mnogo, mnogo kasnije“.

Za Kosovo su šanse za članstvo 30 odsto, navodi list, ali se kao datum pridruživanja takođe navodi 2027. godina. Kao prednost je navedeno to što je Kosovo već usvojilo evro kao zvaničnu valutu i što se trudi da uskladi rad institucija sa evropskim zakonima, a među manama je to što nezavisnost Kosova ne priznaje pet članica EU, kao i „duboko ukorenjena korupcija i politička polarizacija“.

Za Makedoniju se ne očekuje da postane članica pre 2030. godine.

Taj list navodi i da, iako Velika Britanija pokušava da izađe iz EU, ima bar 10 zemalja koje žele to mesto, ali da u jeku jačanja nacionalnih politika, EU nema nameru da u svoje odabrano društvo uvrsti nove članice pre 2025. godine, a za neke, poput Turske, ne postoji ni promil šansi za uspeh.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala