Savet Evrope: Srbija treba da usvoji zakone o nestalim bebama i o isplati štediša

© AFP 2022 / FREDERICK FLORINSavet Evrope
Savet Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da u predviđenim rokovima krajem ove, odnosno početkom naredne godine usvoji zakone o nestalim bebama i isplati deviznih štediša iz drugih republika, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava koji je naložio njihovo donošenje, saopšteno je danas iz Saveta Evrope.

Komitet je najavio da će ponovo razmatrati dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije (slučaj stare devizne štednje) i presude u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije (slučaj nestale bebe), navedeno je u saopštenju.

Komitet ministara je nakon decembarskog sastanka pozvao Srbiju da usvoji nacrt zakona u najavljenim rokovima, a u slučaju da do toga ne dođe, Sekretarijat Saveta Evrope će izraditi privremenu rezoluciju o neizvršenju tih presuda.

Skupština Srbije - Sputnik Srbija
Srbija usvaja zakon o nestalim bebama do kraja godine

Kada je u pitanju slučaj nestalih beba, predlog zakona se nalazi u skupštinskoj proceduri, te od Skupštine Srbije zavisi kada će se naći na dnevnom redu za usvajanje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta, koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji 1983. godine, kao i da mora da usvoji zakon koji će regulisati procedure u istim ili sličnim slučajevima.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2014. godine da su Srbija i Slovenija dužne da štedišama vrate staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i beogradskoj Invest banci pod istim uslovima koji su važili za njihove državljane.

Srbija je krajem oktobra Savetu Evrope dostavila akcioni plan u kojem se navodi da će se nacrt zakona o obeštećenju štediša naći u skupštinskoj proceduri krajem decembra ili početkom januara sledeće godine.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala