Od Beograda do Soluna za šest sati

© Tanjug / TANJA VALICAleksis Cipras i Aleksandar Vučić
Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Zajednička sednica vlada Srbije i Grčke biće održana na proleće u Solunu, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da je određena nova „mapa puta“ uz koju će dve zemlje još čvršće i snažnije krenuti u zajedničku budućnost.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da će na toj sednici biti pripremljene konkretne mere o zajedničkoj saradnji, koja će biti u interesu građana dve zemlje.

Premijer je rekao da je tokom današnjeg sastanka bilo reči o ekonomskoj saradnji, čvršćoj saradnji dve države, ali i o regionalnoj saradnji i regionalnoj stabilnosti.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Od Rige od Fere i kneza Mihaila do Ciprasa i Vučića

Vučić je posle razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Srbija već počela da gradi deo pruge prema Nišu.

„Naravno to se ne radi onom brzinom kojom bismo hteli, ali smo potpuno spremni za to, jer je situacija u našem budžetu sve bolja. To je toliko važan projekt za nas da bismo odmah mogli da krenemo“, rekao je Vučić, dodajući da će za završetak tog posla biti potrebno više godina.

Istakao je i da je danas za teretni saobraćaj od Budimpešte do Soluna preko Beograda potrebno 49 sati, da je cilj da se do 2020. godine ta deonica pređe za manje od 30 sati, a da putnici od Beograda do Soluna mogu da stignu za šest sati.

On je rekao da je ekonomska razmena dve zemlje trenutno iznosi 380 miliona evra, što je nedovoljno, te da je cilj da se ona u narednim godinama poveća.

Turizam je veoma važan, rekao je Vučić i istakao da je Grčka prva destinacija za srpske građane, ali i da je broj grčkih turista značajno porastao u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu.

Vučić je istakao i da Srbija može da poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Grčku.

© AP Photo / Darko VojinovicAleksis Cipras i Aleksandar Vučić
Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Aleksis Cipras i Aleksandar Vučić

Istakao je i da je važno da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun, te da je cilj da se do 2020. godine od Budimpešte preko Beograda do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49 sati, koliko je sada potrebno.

Vučić je rekao i da je sa grčkim premijerom razgovarao o regionalnoj stabilnosti, te da je istakao da Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu, navodeći da je Grčka jedna od ključnih zemalja na Zapadnom Balkanu, ali i u regionu Jugoistočne Evrope. Naveo je i da je sa Ciprasom na realističan način analizirao situaciju na Zapadnom Balkanu, dodajući da je zahvalan toj zemlji što nije priznala nezavisnost Kosova.

Albanci - Sputnik Srbija
Zapadni trojanski konj za Balkan

„Zahvalni smo Grčkoj po tom pitanju i nadamo se da će takav stav Grčka imati i ubuduće“, naglasio je Vučić.

On je takođe zahvalio Grčkoj na snažnoj podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU.

Premijer Srbije je podvukao da će dve zemlje nastaviti dalju saradnju po pitanju migrantske krize.

Kako je rekao, razgovarali su i o odnosu prema tradicionalnim prijateljima i Srbije i Grčke i dodao da je tu postignut veliki stepen saglasnosti oko saradnje i sa Kinom i sa Ruskom Federacijom i mnogim drugim zemljama.

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Aleksis Cipras stigao u Beograd
Aleksis Cipras stigao u Beograd - Sputnik Srbija
Aleksis Cipras stigao u Beograd

„Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti i novim sastancima i novom mapom puta koju smo danas odredili, da naše dve zemlje još čvršće i snažnije krenu u zajedničku budućnost“, rekao je Vučić.

Cipras: Atina čvrsta oko Kosova

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras kaže da su on i srpski premijer danas zaključili da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, a ne na nerazumnim radnjama i nepoštovanju međunarodnih ugovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Grčke Aleksis Cipras tokom sastanka u Atini. - Sputnik Srbija
Rusija i Grčka se razumeju u mnogim pitanjima

„Zajednički smo istakli da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, obostranog poštovanja, dijaloga i saradnje, a ne kršenjem pravila, ne intervencijama, ne izazivanjima i nepoštovanjem međunarodnog prava i nerazumnim radnjama u vezi sa nepoštovanjem međunarodnih ugovora“, rekao je Cipras na pres-konferenciji u Palati Srbiji, dodajući da na Balkanu nema mesta za takve stvari i da to ne pomaže njegovom evropskom putu.

S tim u vezi, kako je naveo, Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost između ostalog kroz kontinuitet teškog, ali neophodnog dijaloga sa Prištinom.

Mir i stabilnost se u regionu, prema njegovim rečima, mogu obezbediti samo zajedničkim prihvatljivim rešenjima za pitanje Kosova.

„Imajte u vidu da će Grčka ostati pri svom stavu koji je vezan za poštovanje međunarodnih principa u rešavanju tog pitanja“, naglasio je Cipras.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala