BIA dostavila oko 200 registara dokaza o Haradinajevim zločinima

© AP Photo / VISAR KRYEZIURamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Na sledeće ročište lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju pred francuskim sudom nadležni organi Srbije trebalo bi da pošalju stručnjake da obrazlože dostavljena dokumenta o zločinima za koje se on tereti, smatra predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, patolog Zoran Stanković.

Stanković u izjavi za Sputnjik ističe da očekuje da Haradinaj odgovara za ono što je počinio i da se u sudskom postupku utvrdi šta se dešavalo na prostoru KiM u tom periodu, jer je to nešto što stalno želi kada se radi o nasilju nad nevinima i nasilju koje je protivno međunarodnom humanitarnom pravu. On, međutim, dodaje da ne može da nasluti šta će se desiti 2. marta za kada je zakazano sledeće ročište Haradinaju, kao i da ne zna koja su dokumenta iz Srbije prosleđena Francuskoj.

Ratna razaranja - Sputnik Srbija
Zašto su „psi-čuvari demokratije“ postali psi rata

„Ali očekujem da država bude prisutna tamo kada se bude odlučivalo, da prikaže javnosti Francuske dokumenta koja bi opravdala ono zbog čega se Haradinaj traži. Ako se govori iz Beograda bojim se da utisak nije takav kao kada se govori na licu mesta“, napominje Stanković, koji je svojevremeno bio predsednik Komiteta za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava.

On podseća da je građu koju su prikupili operativni nadležni državni organi bivši ministar pravde, pokojni Vladan Batić predao Haškom tribunalu i da je tim povodom i boravio u sudu.

„Komitet je počeo da prikuplja građu čim su započeli sukobi na KiM i da je dostavlja nadležnim organima i Tribunalu u Hagu. U toj građi su veoma detaljno opisani svi ti događaji. BIA je predala veliki broj registara sa tom dokumentacijom nadležnim međunarodnim institucijama i Haškom tribunalu. Bilo je preko 200 registara sa detaljno obrađenom dokumentacijom koja govori o povredama međunarodnog humanitarnog prava i stradanju ljudi na tom prostoru od ruku jedinica kojima je komandovao Haradinaj“, navodi Stanković.

Prema njegovim rečima, o težini tih zločina svedoči i primer dve Albanke iz porodice Koljovi u Suvoj Reci koje su ubijene na veoma brutalan način krajem avgusta 1998. godine. Kod njih su, precizira on, reigstrovane teške i obimne povrede na mekotkivnim strukturama, kao i znaci silovanja kod jedne osobe, a žrtve su nakon toga pogođene projektilima ispaljenim iz blizine i ostavljene na raskrsnici kod Suve Reke.

Puštanje Ramuša Haradinaja na slobodu - Sputnik Srbija
Haradinaj bliži Hagu nego Beogradu?

„To je bilo nešto što je sasvim dokazivo, vide se i snimci. Obdukciju tih tela je radio sudski medicinar iz Prištine Muharem Rama. On je svedok, potpisao je obdukcione zapise i sve se to može videti i analizirati, a i on je u Prištini tako da može da posvedoči“, ističe Stanković.

Na pitanje da li bi se odazvao na poziv da svedoči pred Specijalnim sudom za zločine OVK, Stanković kaže da je u obavezi da se odazove na pozive bilo kog suda, a sud bi na osnovu svojih pitanja ustanovio da li je ono što on ima da kaže relevantno za istražne postupke kojima će se baviti taj sud.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala