Novi Zeland: Više od 200 kitova vratilo se u vodu (video)

Pratite nasTelegram
Više od 200 kitova, koji su se nasukali na obalu Novog Zelanda, uspelo je tokom noći da se vrati u vodu i otpliva. Volonteri su spasili još njih 17 zahvaljujući visokoj plimi.
Nasukani kitovi na obali Novog Zelanda - Sputnik Srbija
U Novom Zelandu se nasukalo 400 kitova (video)

Portparol Odeljenja za očuvanje Herb Kristofers izrazio je nadu da je gotovo sa nasukavanjima kitova, preneo je AP.

Ukupno, više od 650 kitova nasukalo se prethodnih nekoliko dana duž pet kilometara duge obale na Fervel spitu, na vrhu Južnog ostrva.

Oko 350 kitova je uginulo, među kojima je i 20 koji su primili eutanaziju.

Volonteri su uspeli da vrate u vodu još 100 kitova, dok je više od 200 otplivalo bez pomoći.

Grupa od oko 100 volontera, naime, spojila je juče ruke i napravila ljudski lanac u dubokoj vodi kako bi sprečila oko 200 kitova da se ponovo nasukaju na obalu, na severozapadu novozelandskog Južnog ostrva.

Međutim, nova grupa od 240 kitova nasukala se na obalu Novog Zelanda, samo nekoliko sati nakon što su volonteri uspeli da vrate u vodu kitove koji su se ranije nasukali na obali.

Ovo je najveći incident sa nasukavanjem kitova u Novom Zelandu od 1985. godine, kada se na obale Oklanda nasukalo 450 kitova.

Nakon što je radnik odseka za očuvanje spazio kitove nasukane na plaži u četvrtak veče, spasioci su od tada neprestano polivali kitove vodom kako bi ih ohladili dok ne naiđe veća plima.

Đaci su čak i pevali kitovima u nadi da će ih opustiti.

I za državu sa najviše incidenata nasukavanja kitova — ovo je šok, rekao je pripadnik morske ekološke grupe „Projekat Džona“ Daren Grover.

Uzrok nije poznat, ali nasukani kitovi nisu retka pojava u Zlatnom zalivu, jer plitke i mutne vode mogu da ometaju sonar koji kitovi koriste za kretanje, saopštili su iz grupe „Projekat Džona“.

Pilot-kitovi ne nalaze se na listi ugroženih vrsta, ali ne zna se mnogo o njihovoj populaciji u vodama Novog Zelanda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala