Predlog Nemačke i Francuske: Nećemo da pravimo evropsku tvrđavu

© AP Photo / Sergey PonomarevIzbeglice iz Sirije pristižu na grčko ostrvo Lezbos
Izbeglice iz Sirije pristižu na grčko ostrvo Lezbos - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Nemačka i Francuska podnele su predlog Savetu EU da omogući deportaciju tražilaca azila, pre nego što pojedinačni slučajevi budu razmotreni, navodi se u zajedničkom predlogu dve zemlje, koji je danas Rojters dobio na uvid.

U dokumentu se predlaže da sistem azila mora da bude "fleksibilan" i u mogućnosti da se izbori sa svakom situacijom.

Ovo rešenje važilo bi samo u slučaju masovnog priliva migranata, navedeno je u predlogu.

Nije reč o pokušaj izgradnje evropske tvrđave, već borba protiv ilegalne imigracije, koja je odnela hiljade života. Cilj je da se stvori regulisani sistem pravnih procedura, navodi se u dokumentu.

Granica - Sputnik Srbija
Bugarska postavlja sistem prismotre na granici sa Turskom

Dve zemlje koje su predložile dokument navode da je dogovor EU sa Turskom oko zaustavljanja migracija šablon za budućnost.

Takođe navode da bi više opcija za deportaciju, uključujući i tražioce azila, obeshrabrilo ljude da nelegalnim putevima stižu u Evropu, jer bi uz sistem koji se navodi u dokumentu, postojali legalni načini da dobiju izbeglički status i normalan život u zemljama u koje bi na kraju migranti bili poslati.

Jedan od konkretnih ciljeva predloga je da se proglase oblasti, pre nego čitave države, kao područja pogodna za život izbeglica.

Nemačka i Francuska saopštavaju da bi predložena pravila i dalje bila u okviru Ženevske konvencije o pravima izbeglica i Evropske konvencije u ljudskim pravima.

Masovna deportacija i dalje bi bila zabranjena, a zemlje koje bi na kraju primale izbeglice i tražioce azila, a to bi mogle da budu i neke od zemalja koje nisu članice EU, ali se s njima graniče, morale bi da garantuju pristojne uslove života, kao i to da garantuju da oni odatle neće biti poslati na mesta gde bi im život bio ugrožen.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala