Ambasada Turske: Revizija presude pravno, a ne političko pitanje

Pratite nasTelegram
Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini saopštila je danas, povodom zajedničke izjave ambasadora Saveta za implementaciju mira (PIK), da je zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije — pravno pitanje.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Da nije bilo Rusije, PIK ne bi reagovao

„Pitanje o kojem se raspravlja je čisto pravno pitanje. Radi se o izboru u vezi sa upotrebom zakonskog prava koje daje Međunarodni sud pravde o predmetu koji je u punoj nadležnosti tog suda“, navedeno je u saopštenju, prenosi Fena.

Istaknuto je da to nije političko pitanje, kao i da Upravni odbor PIK-a ne može uticati na pitanje o kojem se raspravlja.

„Zato je ambasador Turske odlučio da ne podrži paragraf izjave ambasadora Upravnog odbora PIK-a, koja je usvojena 23. februara“, saopšteno je iz Ambasade Republike Turske. 

Na vanrednoj tročasovnoj sednici PIK-a, koja je ranije održana u Sarajevu, članice tog tela donele su zajedničku izjavu u kojoj je izražena zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije do koje je u BiH došlo kao rezultat inicijative da se podnese zahtev za reviziju presude.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, koji je i tražio ovu sednicu, potvrdio je da su predstavnici Turske izdvojili svoje mišljenje iz jednog paragrafa zajedničke izjave, prenela je Fena.

„Takvo mišljenje izneli su na paragraf koji se odnosi na zabrinutost trenutnim stanjem u državi i donošenje jednostranih odluka“, istakao je Ivancov.

U saopštenju PIK-a se navodi da su ambasadori izrazili zabrinutost zbog mogućih posledica koje bi ta politička situacija mogla ostaviti na funkcionisanje Predsedništva, Parlamenta i Saveta ministara BiH, te pozvali da se krene ka poboljšanju celokupne političke atmosfere u zemlji.

„Svi politički lideri treba da se uzdrže od jednostranih poteza i vrate principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštovanju ustava BiH, institucija i vladavine prava“, navodi se u saopštenju.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala