Tri nove planete imaju uslove u kojima je zamisliv život?

© Foto : PixabaySvemir
Svemir - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Tri od sedam planeta koje su nedavno otkrivene imaju jako dobre uslove u kojima se može zamisliti život, rečeno je u utorak na skupu „Sedam planeta, otkriće i posledice“ u organizaciji Centra za promociju nauke.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je veliki uspeh što uopšte možemo da istražujemo ekstrasolarne planete, jer ih je jako teško detektovati.

„Sve smo bolji u tom detektovanju i sada možemo da vidimo i malecke kamenčiće kao što je naša Zemlja“, rekao je Bogojević.

On je rekao da će biti potrebno četiri do pet godina da se zaviri u atmosferu novih planeta i da se tako utvrdi da li na njima ima uslova za život, pa čak i da li ima života.

„Kiseonik je taj koji uvek proizvode živa bića, tako da ako pronađemo kiseonik u određenoj količini to bi moralo da znači da ima i života“, navodi Bogojević.

Docent na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Dragana Ilić kaže da je ovo otkriće zanimljivo jer su te planete slične Zemlji i jer se nalaze na takvom rastojanju od matične zvezde da bi mogle da razviju život sličan onom na Zemlji.

Ona kaže da se te planete nalaze u „nastanjivoj“ zoni i da će u budućnosti pomoću novih teleskopa biti moguće snimiti hemijski sastav planeta kako bi utvrdili da li tamo postoji život sličan onom na Zemlji.

Novinar u oblasti astronomije Saša Mirković ističe da je rano za zaključke i da te planete za sada podsećaju na Zemlju po veličini, te da ako postoje tečna voda i atmosferski uslovi moguće je pronaći i život.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala