Vučić s Gabrijelom: Srbija očuvala mir uz pomoć Nemačke

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICNemački ministar spoljnih poslova Gabrijel Zigmar i premijer Srbije Aleksandar Vučićem
Nemački ministar spoljnih poslova Gabrijel Zigmar  i premijer Srbije Aleksandar Vučićem - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu, da želi da utiče stabilišuće na ostale zemlje Zapadnog Balkana, i poručio da će nastaviti s takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu zemlju.

Vučić je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom, istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona zapadnog Balkana i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, „čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je naša zemlja dobila od nemačke vlade“.

„Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju“, rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom susreta u Beogradu - Sputnik Srbija
Vučić: Sačuvaćemo mir; Merkelova: Srbija ispunjava EU standarde

Premijer je dodao da danas Nemačku vidimo kao vodeću zemlju Evropske unije i da od nje očekujemo nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje moramo da sprovedemo, poput efikasnijeg pravosuđa, bolje brige o javnim preduzećima….

On je naglasio da je reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak.

Vučić je rekao da Srbija neće još stotinu godina moći da računa da se približi Nemačkoj, ali da je stanje javnih finansija dobro.

„To smo uspeli zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i u zapošljavanju ljudi“, rekao je Vučić i obavestio Gabrijela da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada prepolovljena.

Premijer je ocenio da to još nije dovoljno dobar rezultat, jer narod teško živi, te dodao da zato Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.

Vučić je zahvalio Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije i istakao da je on dobrodošao u Srbiju.

„Verujem da će vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i vašoj podršci u nastavku dijaloga sa prištinom i očuvanju mira i stabilnosti“, zaključio je Vučić.

Gabrijel: Znamo da ste garant stabilnosti u regionu

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel istakao je da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana.

„To je od velikog značaja i dobro za građane Srbije“, rekao je Gabrijel.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Nemački ministar spoljnih poslova Gabrijel Zigmar na konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.
Nemački ministar spoljnih poslova Gabrijel Zigmar na konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. - Sputnik Srbija
Nemački ministar spoljnih poslova Gabrijel Zigmar na konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

On je čestitao premijeru „jasnu pobedu na predsedničkim izborima“ i ukazao da to nosi i posebnu odgovornost, da zemlju nastavi da vodi u istom pravcu.

Naravno, dodao je, ima još dosta posla na tom putu, u oblasti vladavine prava, pouzdanog pravosuđa, borbe protiv korupcije i dobre javne uprave, kako bi se stvorile još bolje okolnosti za investitore, te kako bi i građani počeli da osećaju dobrobit.

Veoma je bitno nastaviti proces reformi da bi Srbija bila atraktivna i donela dobit svojim građanima, istakao je.

On je naglasio da je za poštovanje to što su ljudi ovde uprkos teškim životnim okolnostima prihvatili izazov reformi.

„Treba odati poštovanje tim ljudima i upravo stoga preuzeti odgovornost da Srbija ide napred“, rekao je vicekancelar.

On je istakao da je Srbija za Nemačku država koja se zalaže za stabilnost u celokupnom regionu, te da je usmerena ka Evropskoj uniji.

Zoran Panović - Sputnik Srbija
Vučić zbrisao rivale, kasno im je da kukaju (video)

„Zahvaljujući radu vaše vlade znamo da ste garant stabilnosti u regionu, a Nemačka oseća kao svoju obavezu da zemlje Balkana prati na putu ka EU“, rekao je Gabrijel.

On je rekao da će nemačke kompanije, o kojima je govorio premijer Vučić, doneti dobro srpskim građanima, ali da bi one došle potrebno je znati koji pravni okviri ovde vladaju.

„Pre svega treba dovesti nemačka srednja preduzeća. To su hiljade malih preduzeća koja treba da dođu u vašu zemlju, ali ne žele kompleksne uslove za investiranje. Zato je bitno da nastavite proces reformi, kako bi vaša država postala atraktivna i za ove kompanije“, istakao je Gabrijel.

Nemački ministar je rekao da je saradnja Srbije i Nemačke jednako važna za obe države, te da će doneti mnogo dobrog.

Dajte mi transparent da odnesem Šrederu

Dajte mi taj transparent „Vučiću — Šrederu“ da ga odnesem Gerhardu, radovao bi se, našalio se Zigmar Gabrijel, na opasku premijera Aleksandra Vučića da je to jedan od glavnih transparenata na protestima u Beogradu.

Nemački vicekancelar je na konferenciji za novinare posle razgovora sa Vučićem u Beogradu rekao da ne može da daje uputstva kad je reč o protestima.

Ako se teži ka EU, dodao je Gabrijel, treba znati da su protesti protiv vlade koja je demokratski izabrana i mogući i dozvoljeni, a kako ćete se odnositi prema njima — to je stvar srpske politike i nije se uputno uplitati u to.

Ipak, primetio je, najvažnije je da se protesti održavaju kao mirni.

„Važno je i to što Vlada Srbije svojim ponašanjem prema tim protestima pokazuje da je i te kako stabilna zemlja“, rekao je nemački vicekancelar.

Premijer i izabrani predsednik je ocenio da su protesti izraz demokratske snage Srbije.     

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala