Euleks pakuje kofere (foto)

© EULEXPressOfficeEuleks uklanja ogradu oko aneksa zgrade Uprave policije u Prištini
Euleks uklanja ogradu oko aneksa zgrade Uprave policije u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U sklopu dogovora koji su prošle godine u Briselu postigli vlada Kosova i evropski zvaničnici, misija Euleksa počela je sa sprovođenjem delova sporazuma iz novog mandata koji podrazumeva i smanjenje ljudstva ove misije na Kosovu.

U skladu sa rekonfiguracijom i novim mandatom Misije, Euleks je napustio prostorije u aneksu zgrade Uprave Euleksove policije u Prištini (bivši aneks sedišta Unmika). Kao rezultat toga, biće uklonjena i ograda oko aneksa zgrade, a prostor će biti otvoren za javnost.

© EULEXPressOffice Euleks uklanja ogradu oko aneksa zgrade Uprave policije u Prištini
 Euleks uklanja ogradu oko aneksa zgrade Uprave policije u Prištini - Sputnik Srbija
Euleks uklanja ogradu oko aneksa zgrade Uprave policije u Prištini

Jedan broj kancelarija Euleksa biće premešten u glavnu zgradu, gde će obezbeđenje nastaviti da pruža policija Kosova.

Evropska unija je još prošle godine obznanila da je spremna za nastavak rada Euleksa sa novim mandatom, što bi podrazumevalo manji broj pripadnika ove misije na Kosovu i smanjenje njihovih nadležnosti.

O nastavku rada Misije Evropske unije zadužene za vladavinu prava na Kosovu, Brisel je razgovarao sa Hašimom Tačijem, posle čega je Skupština Kosova Misiji produžila mandat. 

Sputnjik - Sputnik Srbija
„Svet sa Sputnjikom“ — Drecun: Euleks najveća greška (audio)

Brisel podseća da je postojeći mandat EU Misije na Kosovu istekao 14. juna 2016. godine. Zemlje-članice EU postigle su načelni dogovor da se mandat Misije Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2018. sa budžetom od 34,5 miliona evra. Promena mandata Euleksa, koja se već duže vreme najavljuje u EU, podrazumeva i smanjenje izvršnih ovlašćenja i manji broj ljudstva, čemu svedoči i ova selidba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala