Da li su Vrata Sunca prolaz u drugu dimenziju (video)

© AFP 2022 / AIZAR RALDESVrata sunca u Boliviji
Vrata sunca u Boliviji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vrata Sunca, Jedan od najpoznatijih spomenika Južne Amerike, koji se nalazi u Boliviji u gradu Tijavanaku, i dalje zbunjuje naučnike. Grad Tijavanaku je, prema predanju, odabrao bog Inka, Viračoka, za početak života na Zemlji.

Tijavanaku se danas nalazi na oko 200 metara nadmorske visine, ali neka istraživanja navode da je nekada bio luka.

Monolit težak dvanaest tona otkrili su evropski istraživači sredinom 19. veka. Spomenik je nađen ispod slojeva finog peska, ležao je horizontalno, a u sredini je imao pukotinu (neki je smatraju posledicom potresa).

© Wikipedia / . Anakin~commonswikiOstaci drevnog grada Tijavanako
Ostaci drevnog grada Tijavanako - Sputnik Srbija
Ostaci drevnog grada Tijavanako

Vrata su uspravljena i postavljena na isto mesto na kom su nađena, ali nije sigurno da je to njihova originalna lokacija.

Teorije navode da su se izvorno nalazila na nekom drugom mestu, možda unutar hrama Puma punku. Vrata Sunca isklesana su iz andskog vulkanskog kamena, široka su četiri, a visoka tri metra.

I simboli koji su uklesani u kamen imaju mnoga tumačenja. Pretpostavlja se da je centralna figura upravo Viračoka, neki u njoj vide boga Sunca, a neki boga plača. Na glavi je kruna od 24 zraka sunca od kojih se sedam završava glavama jaguara, a 17 koncentričnim krugovima. Skulptura u rukama drži dva žezla na čijim krajevima su glave kondora.

Mnogi se dvoume i o starosti Vrata, za koje neki smatraju da bi mogla biti i 1.500 godina stara. U svakom slučaju, do danas nije otkrivena njihova namera, što dovodi do mnogih teorija, od onih da su povezana s astrologijom i astronomijom, do toga da su bila portal za ulazak u drugu dimenziju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala