Grafiti „Alahu akbar“ i „Smrt vam je blizu“ na pravoslavnoj crkvi u Pragu

Pratite nasTelegramOdyssey
Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu, u kojoj se nalazi kripta sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, vandalizovana je noćas, kada je zasad nepoznati počinilac po njoj ispisao grafite, rekao je protojerej Srđan Jablanović.

Na crkvi su ćirilicom ispisani „Alahu akbar“, „Smrt vam je blizu“, „Satanisti“, „Vaš bog Alah“ i to je prvi incident te vrste u, kako je rekao Jablanović, toj relativno mirnoj zemlji.

„Ovo sad što se dešava, nama nije jasno, da li je to pojedinačan slučaj. Za Prag je to neverovatno, to je relativno miran grad“, rekao je Jablanović, nakon što je državna delegacija Srbije odala poštu i položila venac u toj crkvi, u čijoj kripti leži 131 srpski vojnik iz Prvog svetskog rata, kao i spomen-ploča kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Prag - Sputnik Srbija
Češka Republika menja ime u Čekija

Otac Jablanović kaže da je prvo u četvrtak, kada je on bio u Terezinu, „došao neki čovek u crkvu, nešto se kao klanjao, zapretio našoj ženi koja prodaje sveće, rekao ’Svi ćete vi goreti u paklu‘“, a da je onda došla policija i odvela ga.

Međutim, prema saznanjima protojereja Jablanovića, ubrzo su ga pustili, a crkva je jutros osvanula vandalizovana.

Jablanović kaže da je taj čovek bio mlađi, visok, imao je kapuljaču i da je govorio odlično češki i ruski jezik, te da je moguće da je muslimanske veroispovesti.

„Ovo je prvi incident te vrste u ovoj relativno mirnoj zemlji. Ali sa ovakvim natpisom… Nisam siguran da je taj solista, ali videćemo. U Češkoj je zanemarljiv broj muslimana, rekoše da može biti jedan od njih, ali nemam tačnu informaciju. U svakom slučaju, mi i dalje služimo svaki dan, crkva je otvorena“, rekao je otac Jablanović.

Inače, crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu izgrađena je 1925. godine, podigli su je ruski emigranti koji su izbegli od Oktobarske revolucije i došli u Prag.

Značajan udeo u podizanju hrama imali su Srbi, pre svega kralj Aleksandar Karađorđević, koji je i novčano pomogao. On je obilazio ovu crkvu kad god je dolazio u Prag i poklonio joj najveće zvono koje i danas zvoni, a u kripti crkve su kosti više od 130 Srba iz Prvog svetskog rata.

Takođe, u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u dnu krsta se čuva deo njegove odeće — košulje natopljene krvlju iz atentata u Marseju.

Danas je ova crkva centar okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u Pragu. Crkva je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalo vreme su crkve zatvorene i nisu otvorene kao kod nas.

Nedavno je za Vaskrs u njoj bilo 3.000-4.000 ljudi.

Interesantno je da su tu sahranjeni i prvi češki premijer Karel Kramar i Franc Kafka.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu bila je pod jurisdikcijom SPC do 1947. godine.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala