Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Politika
Saznajte sve o politici u Srbiji i regionu

Srbija je za NATO ključna zemlja regiona

© REUTERS / Marko DjuricaSiluete Aleksandara Vučića i Jensa Stoltenberga pored zastave NATO-a
Siluete Aleksandara Vučića i Jensa Stoltenberga pored zastave NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je za NATO ključna zemlja regiona, a region je važan za stabilnost vojnog saveza, ocenio je Knut Kirste, politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička i sigurnosna pitanja NATO-a.

Na skupu Centra za evroatlantske studije (CEAS) u Beogradu, Kirste je rekao da je partnerstvo Srbije i NATO-a prešlo dug put i da postoji prostor za dalje jačanje partnerstva.

„NATO ostaje posvećen snažnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Srbiji. Vidimo je kao važan kamen neizostavan za region. Stabilna, demokratska i prosperitetna Srbija je i u našem interesu. Angažovani smo u radu sa Srbijom više godina i radi se o produktivnom partnerstvu zasnovanom na praktičnoj saradnji“, podvukao je Kirste.

Treći dan međunarodne vojne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“ - Sputnik Srbija
Za šta se Srbija sprema kad šalje vojsku i Rusima i Amerikancima

Objasnio je da, pošto Srbija želi da ostane vojno neutralna i nastavi dobre odnose sa Rusijom, NATO sa njom ostvaruje saradnju imajući u vidu te činjenice i da je to okvir u kojem se odvijaju odnosi.

„Želimo da dalje jačamo partnerstvo, ako je Srbija na to spremna, i da definišemo dalje oblasti saradnje. Postoji mnogo zanimljivih, praktičnih pitanja saradnje i oblasti na kojima ćemo tek raditi“, uveren je on.

Program Partnerstvo za mir je, prema njegovim rečima, primer na kojem je NATO razvijao, posle završetka Hladnog rata, odnose sa nekadašnjim neprijateljima, radi obezbeđivanja bezbednosti u Evropi.

„Taj program je veoma uspešan i Srbija je sa pravom iskoristila mnoge praktične aspekte“, naglasio je Kirste.

Ukazao je da NATO ima i civilnu stranu, a jedan aspekt je program „Nauka za mir i bezbednost“, koji je osmišljen da se naučnici Istoka i Zapada sastaju i izrađuju zajednička rešenja i pristupe za suočavanje sa izazovima.

Sa tim u vezi je ukazao na sistem podrške u slučaju elementarnih nepogoda, te da se Srbija ponudila da bude domaćin sledećeg velikog susreta za koordinaciju spasavanja i borbe protiv prirodnih nepogoda.

„To je vojna vežba, koja će se održati iduće godine, a cilj su civilni i vojni odgovor na prirodne katastrofe“, najavio je on.

Istakao je i da će za sledeću rundu oko sporazuma IPAP biti uključene neke pouke saradnje sa Srbijom.

Sovmestnыe učeniя podrazdeleniй voennoй razvedki gosudarstv-členov ODKB Poisk-2016 v Tadžikistane - Sputnik Srbija
Politika
Srbija na vojnim vežbama „Saradnja 2017“ i „Nesalomivo bratstvo 2017“?

Kirste je naglasio da je NATO posvećen Zapadnom Balkanu i partnerstvu sa Srbijom.

„Ulažemo u region već duže vreme i želimo da vidimo plodove saradnje. Naš interes je stabilan, prosperitetan i bezbedan Zapadni Balkan, jer ako je stabilan taj region, onda postoji i veća bezbednost i stabilnost članica NATO-a“, objasnio je on.

Zapadni Balkan se, kako je dodao, vratio u fokus NATO-a i EU, posebno što postoje neke tendencije u nekim zemljama koje zabrinjavaju.

„Bilo je puno napretka u poslednjih deceniju i po. Ohrabruje što su se neke zemlje regiona pridružile EU, što vidimo više stabilnosti i reformi. Ali isto tako vidimo da se klizi unazad u nekim oblastima. Tendencije u nekim zemljama brinu“, poručio je Kriste.

On je naglasio da je vraćanje unazad izazvalo veću posvećenost NATO-a, a rezultat toga je namera da želi da jača svoje angažovanje i bude vidljiviji u regionu, te pokrene politički dijalog sa zemljama.

Istakao je da NATO smatra da lideri regiona imaju obavezu da doprinesu pozitivnim reformama, saradnjom, ublažavanjem tenzija.

„Hoćemo da vidimo istinske reforme i konstruktivne napore lidere regiona“, naglasio je Kriste.

Osvrnuo se na prijem Crne Gore u članstvo NATO-a, rekavši da to doprinos stabilnosti regiona.

„Crna Gora je zanimljiva i važna u smislu svog doprinosa, kao i kapaciteta. To je još jedna država članica koja predstavlja Zapadni Balkan, što je dobro za region“, istakao je Kirste.

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala