Sina Čedomira Antića zbog autizma nisu pustili u avion

© AFP 2022 / ANDREJ ISAKOVICAerodrom Nikola Tesla u Beogradu
Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Autističnog dečaka (11), sina poznatog istoričara Čedomira Antića, posada na letu Beograd—Tivat nije pustila u avion. Iz kompanije kažu: „Bio je agresivan“.

Kako prenose „Večernje novosti“, dečak nije pušten u letelicu 6. avgusta pred let zakazan u 17.15, odlukom aerodromskog supervizora, lekara i menadžerke leta.

Dečak je bio u pratnji majke, bake i sestre, a list piše da je procenjeno da „njegovo dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike“.

Kako kažu iz kompanije „Er Srbija“, ocenjeno je da se „mladi putnik ponaša agresivno“, a odluka o nepuštanju na let je doneta i kada su drugi putnici „izrazili zabrinutost“.

Otac deteta, istoričar Čedomir Antić, rekao je za „Novosti“ da će se obratiti sudu zbog kršenja ustavom zagarantovanih prava, kao i da je njegov sin već tri puta putovao avionom do udaljenijih odredišta od Crne Gore.

„Razlog što je moje dete skinuto sa leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje. Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta“, kaže Antić.

Kako kaže, porodici je prišla supervizorka i pitala da li se dete plaši letenja, a Antić joj je rekao da je dečak autističan i da nije agresivan, kao i da je ranije leteo bez problema.

 

Rajaner - Sputnik Srbija
Pakleni let: Putnici povraćali, padali u nesvest...

Nakon upozorenja da se zabranom krše ljudska prava deteta, porodica je upućena na pregled kod aerodromskog lekara.

Antić navodi da je lekar rekao da je dete trebalo da bude „psihijatrijski pripremljeno“, odnosno da je trebalo da popije lekove za smirenje, ali Antić kaže da je preporuka da se takvi lekovi ne daju autističnim osobama osim u posebnim slučajevima, kao i da oni to nikada nisu davali svom sinu.

„Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu decu koja tokom leta plaču“, rekao je Antić. 

Lekar je ipak odlučio da ne pusti dete u avion, a kako kaže Antić, u izveštaju stoji da je „pacijent skinut sa leta od strane supervizora“, kao i konstatacija da su „lekaru rekli da dete ima autizam“.

„Doktor ovim praktično potvrđuje da dete nije pregledao“, kaže Čedomir Antić.

Kompanija „Er Srbija“ je navela da je odluka doneta nakon što je „mladi putnik počeo da se ponaša agresivnije“, ali i posle zabrinutosti koju su izrazili pojedini putnici.

Stjuardese u novim uniformama tokom ukrcavanja u putnički avion kompanije Er Indija - Sputnik Srbija
Veličina je bitna: Indijska avio-kompanija otpušta stjuardese zbog težine

„Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let. Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbednost i dobrobit svih na letu prioritet.

Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda lekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao avio-kompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima“, rekli su u „Er Srbiji“, pišu „Novosti“.

Iz pi-ar službe Aerodroma „Nikola Tesla“ su poručili da prihvat i otpremu putnika na letovima obavljaju avio-kompanije, kao i da svaka od njih ima svoje interne procedure, prema kojima ima pravo donošenja odluka o prijemu putnika na let.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala