Kurti: ZSO zamišljena kao nova RS

Pratite nasTelegramOdyssey
Kandidat Samoopredeljenja za kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je da u principu nije protiv dijaloga, ali smatra da dijalog treba da se vodi sa Srbima sa Kosova, dok za Zajednicu srpskih opština kaže da je zamišljena kao nova Republika Srpska.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Kurti: Uspostavljanje ZSO bi Kosovo podelilo na dva entiteta

On u intervjuu za beogradski „Ekspres“ kaže da su pregovori sa Beogradom obustavljeni, tvrdeći da je bilo previše investicija, a premalo dobitka tokom šestogodišnjih pregovora.

„Vreme je da se razmatra zašto je bilo tako. Nama su potrebni razgovori sa EU o pregovorima sa Beogradom“, smatra Kurti, objavljeno je na sajtu tog nedeljnika.

„Nismo protiv dijaloga u principu, ali smo protiv dijaloga bez principa. Pre svega, mi ćemo uspostaviti dijalog sa Srbima sa Kosova“, rekao je Kurti, tvrdeći da će to biti „otvoren dijalog, demokratski i društveni, odozdo, pa nagore“, posvećen ekonomskom razvoju i fokusiran na zapošljavanje ljudi.

On tvrdi i da je dosadašnjim dijalogom u Briselu, Srbija želela da se približi EU, a istovremeno da „ojača Srbiju unutar Kosova“, kao i da je u tim pregovorima Kosovo bilo tema dijaloga, a ne jedna od strana u dijalogu i to zbog nemarnosti korumpiranih kosovskih vlasti.

Prema njegovim rečima, nekadašnji slogan „Kosovo je Srbija“ Vlada Srbije zamenjuje sloganom „Kosovo postaće Bosna“, poredeći Zajednicu srpskih opština sa načinom na koji se stvarala Republika Srpska. 

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Kurti: Poništićemo sporazum o ZSO

„Dvadeset šestog aprila 1991. godine 14 opština u BiH napravilo je svoju Zajednicu opština koja je 9. januara 1992. proglasila nezavisnost, a 28. februara te godine dobila je svoj Ustav“, navodi Kurti.

Na pitanje da li podržava formiranje ZSO i na koji način bi osigurao bezbednost i normalan život Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi da ideja i zahtev za ZSO nisu došli od kosovskih Srba, nego iz Beograda.

„Kada je 23. decembra 2015. godine ustavni sud Kosova proglasio da ZSO nije u skladu sa čak 23 člana ustava, nijedan Srbin sa Kosova nije se bunio, nego je samo Beograd postao veoma ljut“, tvrdi Kurti.

On smatra da se integracija Srba i njihovo blagostanje može postići „društvenom integracijom putem ravnopravnosti i razvoja“, a ne „samo institucionalnom integracijom putem privilegija za srpske ministre i poslanike“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala