Dačić u SB UN: Velike sile, duboko pogađate srpski narod

© Foto : mfa.gov.rsMinistar Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Ministar Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu danas se razvila žustra rasprava između ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku, a Dačić je tom prilikom zapadnim zemljama poručio da pogađaju srpski narod zalaganjem za ukidanje Unmika.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tokom sednice Saveta bezbednosti UN. - Sputnik Srbija
Dačić u SB UN: Bolje recite — „Nećemo Briselski sporazum“

„Čitaku je uvredila sednicu rekavši da je ovo jedna šarada… Mnogo više me brine to što su SAD, Britanija i Francuska očigledno usaglasile stav sa Kosovom oko potrebe okončanja Misije UN na Kosovu“, rekao je Dačić.

On je postavio pitanje kako onda te sile mogu da kažu da žele da budu partner Srbije.

„Da li će neko ikada ovde spomenuti više od 200.000 Srba koji su proterani, a vratilo se 1,9 procenata njih? Mislite li da to više ne treba spominjati?“, upitao je prvi potpredsednik Srbije.

Podsetivši da je 1981. u Prištini živelo 43.000 Srba, upitao je: „Gde su danas? Hoćete li reći — u redu je, više ih nema, više nećemo da se okupljamo i o tome pričamo?“.

„Vi jeste velike sile, ali ovim duboko pogađate srpski narod. I srpske žrtve traže pravdu, isto kao i albanske i sve druge“, istakao je Dačić, dodavši da „ako neko misli da je situacija na Kosovu rešena, onda živi u dubokoj i debeloj zabludi“.

Takođe je poručio da „ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju i da je problem rešen, i da ste time što priznate jednu zemlju završili posao, onda ste zaboravili istoriju“.

Podsetivši da su Francuska i Srbija strateški partneri, upitao je da li je logično da predstavnica te zemlje u UN nastupa kao na današnjoj sednici.

„Ne želim da se vašim zemljama dogodi ono što se Srbiji desilo. Mi sigurno nećemo izazvati rat. Ako mislite da ovo više ne treba da se održava, donesite onda tu odluku, predložite da se ukine rezolucija 1244“, naglasio je Dačić.

Vljora Čitaku, ambasadorka tzv. Kosova u SAD - Sputnik Srbija
Vljora Čitaku: Kompromis o Kosovu?! Nezavisnost je kompromis

On je, istovremeno, izrazio uverenje da su velike sile svesne da takva odluka ne može proći u SB UN.

„Nemojte vređati Srbiju. To je jedna ponosna zemlja koja vam je mnogo pomogla, između ostalog, i u uspostavljanju UN, za razliku od nekih drugih koji su Hitlera dočekivali cvećem“, zaključio je Dačić.

Odgovarajući na njegovu izjavu, Vljora Čitaku je rekla da SB UN „nije mesto za diskusiju o nacionalnim identitetima, niti o tome ko je prvi bio na Balkanu, ko je došao u sedmom veku…“.

„Ja sam etnička Albanka i ponosna građanka Kosova. Ti identiteti odlično koegzistiraju i jedan ne isključuje drugi“, istakla je ona, nakon što je Dačić tokom govora rekao da Čitaku nije Kosovarka, već Albanka i da narod Kosova ne postoji..

Ona je rekla i da je „Kosovo imalo granice mnogo pre nego što će steći državnost“, tvrdeći da je nezavisnost Kosova „prozvod raspada Jugoslavije, pri čemu nije jedini, i to nije secesionistički pokret“.

Dok je Čitaku govorila, Dačić je često osporavao njene tvrdnje i pokušavao da je prekine.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala