Skoplje nastavlja udar na Srbiju, sledi jak odgovor

© AP Photo / Darko VojinovicZastava Srbije na predizbornom mitingu
Zastava Srbije na predizbornom mitingu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Albanci koji su deo Vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade, traže da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko. Premijer Vlade Makedonije nema mnogo poteza koje bi mogao da povuče u takvoj situaciji. Beograd može da uzvrati.

Plan Makedonije da podrži Kosovo u Unesku, povlačenje srpskih diplomata iz Skoplja i zvanična izjava koja je usledila iz Makedonije da će se u ovom pitanju ponašati kako se bude ponašala većina država Evropske unije nisu nešto što odlikuje dobrosusedsku politiku koju je makedonski premijere Zoran Zaev obećao Srbiji i srpskom rukovodstvu.

Skoplje - Sputnik Srbija
Otkrivamo zašto je Srbija povukla ambasadora iz Makedonije

Koje posledice može da ima ovaj sled događaja?

Makedonski analitičar Branko Đorđevski za Sputnjik kaže je jasno da su se odnosi Makedonije i Srbije postali talac Kosova, odnosno albanske politike. Kako navodi, poruka koju je Srbija povlačenjem diplomata iz Skoplja poslala Makedoniji model je po kome će se Beograd ponašati ako Makedonija ne odustane od podrške Kosovu za prijem u Unesko.

„Makedonija bi iz ovoga trebalo da izvuče pouku da bi, ako bude glasala u suprotnosti sa interesom Srbije, moglo da dođe i do preispitivanja upotrebe ustavnog imena Makedonije, odnosno, Srbija bi mogla ubuduće da koristi referencu BJRM, a ne Republika Makedonija, kao što je dosad to činila. Jasno je da je Kosovo ta tačka gde se interesi Makedonije i Srbije razilaze zbog postojanja velike albanske zajednice u Makedoniji, ali i zbog činjenice da je Makedonija priznala državnost Kosova. Sada to udaljava Srbiju i Makedoniju. Mogu samo da se nadam da to neće eskalirati. Veoma je bitno kako će da odigra makedonski premijer Zoran Zaev, jer on je dosad stajao na stavu da će Makedonija biti neutralna kada je u pitanju prijem Kosova u Unesko“, kaže naš sagovornik.

Srpska i makedonska zastava - Sputnik Srbija
Srbija povlači priznanje Makedonije — pod jednim uslovom

Đorđevski tvrdi da je cela stvar u rukama Albanaca, koji čine deo vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade.

„Oni traže da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko, i ne vidim koji bi drugi potez Zaev mogao da povuče u takvoj situaciji. Ali sada je zaista on na potezu. Sam je rekao da Makedonija treba da bude neutralna, sam je izazvao reakcije albanskih stranaka. Glasanje u Unesku se približava, i možemo samo da čekamo i da vidimo šta će on lično da uradi.

On se nada da do veće eskalacije političkog sukoba neće doći, ali napominje i da je ovo vreme interesa, te da se svaka država povodi za svojim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala