Vučić: Makedonija će glasati za Kosovo u Unesku, a iza svega stoji „veća politička priča“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zna da će Makedonija podržati članstvo Kosova i Metohije u Unesku kao i da je sve što se dešava u vezi odnosa Makedonije prema Srbiji pokušaj da se stvori jedna "veća politička priča" i da se u nju uvuče Srbija, kao glavni krivac i jedina crna tačka na Balkanu, što on, istakao je, neće dozvoliti.

Vučić je prvi put, u izjavi za RTS, izneo detalje vezane za prisustvo pripadnika BIA Gorana Živaljevića u Sobranju, u neredima nakon tamošnjih izbora, a što je pokušano da se iskoristi da se on učini jednim od odgovornih za te nerede.

Prema Vučićevim rečima, Živaljević nije u Sobranje otišao na svoju ruku i bez znanja makedonskih vlasti.

Srbija i Makedonija Ilustracija - Sputnik Srbija
Koja velika sila potpiruje sukob Makedonije i Srbije

Živaljević je pitao najviše predstavnike izvršnih vlasti u Makedoniji da bude tamo, i oni su se saglasili s tim i bili unapred upoznati sa njegovim prisustvom. A to je, posle, iskorišćeno za kampanju protiv Srbije“, naveo je Vučić.

Usledila je, kaže, hajka i priče, u kojima ima upliva i velikih sila, da je on bio odgovoran za ta dešavanja zajedno sa Rusima.

"Najlakše je bilo za tako nešto prebaciti krivicu na Srbiju, jer ona nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Makediniji, niti ima sa njom ikakvih problema", istakao je Vučić.

Srpski predsednik kaže da je posle, na Brdu kod Kranja, zamoljen da Živaljevića povuče iz Makedonije, što je, kaže, i učinjeno, a zatim su ponovo na taj potez Beograda počeli da pričaju kako je Srbija nešto kriva čim je povukla tog čoveka.

Pritisak na Srbiju nakon njegovog povlačenja se, dakle, pojačao, objasnio je Vučić.

On je sve događaje koji su usledili objasnio kao pokušaj da se stvori jedna "veća politička priča", u koju pokušavaju da uvuku Srbiju.

"Oni dobro znaju šta sve znamo", prokomentarisao je izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je makedonskoj vladi poručio da znamo šta rade i šta se makedonska vlada dogovorila i s kim se dogovorila šta da radi:

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Poruka Makedoniji — mi sve znamo

"A to se ne radi prijateljima", naglasio je.

Srpska kontraobaveštajna služba je jaka, naglasio je predsednik.

"Znamo sve što činite, molimo vas, nemojte, iako ste priznali Kosovo, iako će glasati za prijem Kosova u Unesko, ništa mi njima loše ne želimo", rekao je Vučić i dodao da je siguran da će Makedonija flasati za prijem Kosova u Unesko.

On je istakao da će podržati svaku tešku odluku Vlade Srbije ako smatra da su u pravu i podsetio na slučaj s Francuskom.

"Vratićemo osoblje i ništa od Makedonije ne tražimo", rekao je predsednik Srbije.

"Isto tako je bilo sa Francuskom, sećate se, a ništa se nije desilo, ali smo bar obraz sačuvali", dodao je on, odbacujući kritike da Srbija nije u ovom slučaju dobro postupila.

Kako je rekao, šta god uradite uvek ste na meti, ako kažete da ćete priznati Kosovo onda ste izdajnik, ako kažete da nećete, onda ste ratni huškač, a ako hoćete da razgovarate — onda ste i jedno i drugo.

Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Zaev Srbiju tretira isto kao Iran

Vučić je izjavio da nema nikakvog razloga za veliku brigu zbog krize u odnosima Beograda i Skoplja, ali je istakao da „moramo da štitimo našu državu i obraz Srbije“.

„Ne želimo sukobe, niti će ih biti, ali moramo da štitimo državu i obraz Srbije“, rekao je Vučić.

On je istakao da su Srbi i Makedonci dva bliska i prijateljska naroda, bez obzira na odnose aktuelnih vlasti, i izrazio je uverenje da će vlasti u Skoplju to imati u vidu, kao što će srpske vlasti imati na umu.

 

RTS, Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala