Deset puta veća podrška ruskim bazama u Srbiji nego američkim

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u foto-galerijuVojna baza ruske vojske
Vojna baza ruske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Više od polovine građana Srbije (53 odsto) smatra da Srbija ne treba da ima vojne baze nijedne od velikih sila, dok 20 odsto misli da to treba dozvoliti Rusiji, a dva odsto SAD, pokazali su rezultati avgustovskog istraživanje „Demostata“.

Istraživanje „Kojem biste se carstvu priklonili… Srbija između Istoka i Zapada“ pokazalo je i da većina ispitanika, njih 41 odsto, smatraju da je Rusija najveći prijatelj Srbije, a slede Kina sa šest odsto, Grčka sa četiri odsto, Makedonija sa tri odsto i Crna Gora i Nemačka sa po dva odsto.

Ratnici - Sputnik Srbija
Hoće li biti rata iznad Požege: Amerika i Rusija u borbi za Srbiju

Sa druge strane, prema rezultatima istraživanja koja su danas predstavljena, u odgovorima na pitanja u kojoj bi zemlji, posle Srbije, najviše voleli da žive i koju bi državu preporučili svojoj deci za život i rad prednjače zapadne zemlje.

Tako je 11 odsto ispitanika na pitanje u kojoj bi zemlji najviše voleli da žive navelo Nemačku, sedam odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju, Italiju i Švedsku, dok se četiri odsto izjasnilo za SAD.

Svojoj deci bi za život i rad 16 odsto ispitanika preporučilo Nemačku, 11 odsto Švajcarsku, po pet odsto Austriju i SAD, a po četiri odsto Švedsku i Norvešku.

Glavni istraživač Srećko Mihailović rekao je da je građanin Srbije očigledno orijentisan ka Zapadu kada su u pitanju ekonomija i donošenje racionalnih odluka u vezi sa kvalitetom života, a kada je reč o prijateljstvu ili nekim tradicionalnim osećanjima onda je orijentisan ka Istoku.

Mihailović je rekao da mnoge njegove kolege kažu da istraživanje nije ni trebalo raditi jer su poznati rezultati.

„Srbiji je srce na Istoku, a džep na Zapadu. To je nalaz mnogih istraživanja na ovu temu“, naveo je Mihailović na predstavljanju rezultata istraživanja, koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

Ljubiša Ristić - Sputnik Srbija
Srbija će „pripasti“ pola Rusiji, pola NATO-u (video)

Kada je reč o političkim orijentacijama koje su povezane sa preferencijama stranih zemalja, podaci iz istraživanja pokazaju da ispitanici koji su na predsedničkim izborima glasali za Aleksandra Vučića u 51 odsto slučajeva kao najvećeg prijatelja Srbije vide Rusiju, dok oni koji će na sledećim parlamentarnim izborima glasati za SNS u 54 odsto slučajeva vide Rusiju kao najvećeg prijatelja Srbije.

Oni koji su glasali za Vučića samo bi Rusiji „dali“ baze u Srbiji i to u 28 odsto slučajeva, a 21 odsto Vučićevih glasača svojoj deci bi za život i rad preporučilo Nemačku.

Mihailović kaže da je zanimljiv i podatak u vezi sa starošću ispitanika i njihovih odgovora na četiri pitanja u istraživanju.

Naime, dodaje, pokazalo se da mladi ispitanici u odnosu na prosek imaju nešto povoljniji odnos prema zapadnim zemljama, nego što imaju prema Rusiji, za razliku od najstarijih ispitanika, pogotovo starijih od 75 godina, koji su više orijentisani ka Rusiji.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala