Na ostrvu kanibala sa kog se mnogi nikad nisu vratili

© AP Photo / JAKUB MOSUROstrvo
Ostrvo - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Tiburon je najveće ostrvo u Meksiku. Na njemu vlada vrela klima, pun je opasnih životinja i dom naroda Seri, koji su i u ne tako davnoj prošlosti bili kanibali.

Postoje brojni istorijski tragovi da se na ovom ostrbu nalazi zlato i drago kamenje, a te priče su početkom 20. veka inspirisale Toma Grindela da ih bliže istraži.

U tom podvigu su mu se pridružila još trojica poznanika iz Arizone i krenuli su u avanturu 1905, prenosi B92.

Ostrvo Koh Tao, Tajland. - Sputnik Srbija
Ostrvo smrti: Turisti, ostavite svaku nadu

Sa sobom su poneli vrlo malo prtljaga, a najvažnija im je bila destilerija, jer su znali da će im najteže biti da pronađu vodu za piće. Konačno, krenuli su 10. juna, obećavši svojim porodicama da će se vratiti najkasnije do kraja jula.

Nikad se nisu vratili.

Grindellov brat Edvard u septembru je odlučio da ode na ostrvo i otkrije šta se dogodilo s timom od kog nije bilo ni traga ni glasa. Sledeći njihov plan puta, naišao je na grupu lovaca koji su mu rekli da je američka ekspedicija poginula na ostrvu.

Neko je na ostrvu pronašao nekoliko pari ljudskih šaka zavezanih oko visokog debla u središtu ritualnih prstenova, a pošto su Seri bili poznati po tome što svoje zarobljenike vezali te ih potom im odsecali komad po komad mesa, sumnjalo se da je Grindelov tim tako nastradao.

Edvard je, međutim, utvrdio da su ruke pripadale nekim drugim nesrećnicima, ali je pronašao i prave tragove — mrtvu mazgu, puške pa čak i knjige koje su bile u vlasništvu Toma Grindela.

Grobnica Maja - Sputnik Srbija
Misteriozna grobnica u gradu Maja: Kad su vladale zmije (video, foto)

Ostaci tela Grindela i članova njegovog tima pronađeni su tek dve godine kasnije, u obliku gomile kostiju koje su identifikovane uz pomoć Tomovih rukom pisanih pisama pronađenih u neposrednoj blizini.

Pola veka kasnije, na ostrvo je poslata ekspedicija čiji je cilj bio bolje proučavanje Serija. Posetioci su upoznali ljubazan i prijateljski nastrojen narod koji nije imao ništa protiv da sa pridošlicama podeli svoj način života.

Međutim, nakon što su upitani da li su glasine o njihovom kanibalizmu tačne, odgovorili su da im se "sviđao ukus svega što su ulovili".

Ispostavilo se da je njihovim precima meksička vlada naredila da prestanu s kanibalizmom, preteći im iseljenjem i smrću ako nestane još jedan strani posetilac. Bili su primorani da je poslušaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala