Šta se zna o skrivenoj bazi Severne Koreje za nuklearne testove?

© AFP 2022 / Ed JONES / Vojnik Severne Koreje
Vojnik Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Severna Koreja, koja je u nedelju detonirala hidrogensku bombu, jedna je od najizolovanih zemalja, a pojedine lokacije potpuno su van domašaja stranaca.

Najzanimljivija lokacija u Severnoj Koreji — barem nakon što je postalo jasno da režim Kim Džong Una ne namerava da prekine nuklearna testiranja kako bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može da montira na interkontinentalni balistički projektil (ICBM) i tako dosegne tlo kontinentalnog dela SAD — zove se Pungeri.

Kako javlja Bi-Bi-Si, radi se o lokaciji na kojoj je severnokorejski režim od 2006. godine sproveo šest nuklearnih testova, uključujući i ovaj poslednji sa hidrogenskom bombom, najrazornijim oružjem na svetu.

Eksplozija atomske bombe - Sputnik Srbija
Panika na Pacifiku: Grunula je nova „Hirošima“ — kuda leti oblak radijacije

Snaga poslednje detonacije je inače procenjena na 50-ak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine, prenosi portal Indeks.

Pungeri se nalazi na severoistoku zemlje na planinskom terenu. Bi-Bi-Si navodi da je tamo smešten glavni pogon severnokorejskog nuklearnog programa i da je to jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svetu.

Većina poznatog o ovoj tajnovitoj lokaciji bazira se na satelitskim snimcima i praćenju premeštanja opreme na tom području.

Sami nuklearni testovi izvode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantap, nedaleko od Pungerija.

Obaveštajne agencije koje prate Severnu Koreju detaljno prate i iskopavanje materijala, pred gorespomenutim tunelima, kako bi pokušali da zaključe priprema li Kim Džong Un nove nuklearne testove.

Uoči poslednjeg nuklearnog testiranja, u kojem je detonirana hidrogenska bomba, satelitski snimci napravljeni u avgustu prikazivali su da je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju, prenosi B92.

Kineska vojska na vojnim vežbama - Sputnik Srbija
Jedan potez koji bi rešio krizu u Severnoj Koreji

Ranije ove godine satelitski snimci su otkrili nove radove na kopanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je neidentifikovani komad opreme.

Eksperimentalne eksplozivne naprave, piše Bi-Bi-Si, smeštaju se duboko u tunele, na sam njihov kraj. Tunel se potom zatrpa zemljom kako bi se sprečilo „curenje“ radijacije, a potom se bomba detonira.

O gradovima i mestima u blizini lokacije Pungerija zna se vrlo malo, ali se zato nešto više zna o kineskim mestima nedaleko od granice sa Severnom Korejom.

Konkretno, poznato je da je u nekoliko gradova uz granicu sa Severnom Korejom prijavljeno podrhtavanje tla u trenutku izvođenja nuklearnih testiranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala