Vučić u UN: Ne Kosovu u Unesku, Albanci su rušili naše kulturno nasleđe

© AP Photo / Richard DrewAleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija
Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se Generalnoj skupštini UN i poručio da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona i da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge UN.

Vučić je obraćanje počeo osvrtom na ono što se čulo prethodnih dana sa govornice Generalne skupštine i naveo da su svi govorili o potrebi reforme UN, o miru i stabilnosti, ali i vrlo često optužujući i napadajući neke druge…

„Preporučio bih da se ne uzima takav pristup“, rekao je Vučić, koji je podsetio da je i prethodne godine rečeno da je situacija teška i ocenio da je sada još teža nego pre godinu dana.

Aleksandar Vučić sa Sergejom Lavrovom u UN-u - Sputnik Srbija
Vučić: Naše je da nikada ne budemo na spisku zemalja koje u pakao šalje američki predsednik

Kako je rekao, danas želi da govori o Srbiji koja se vraća u svet i koja je sve više poštovana, koja želi da ga razume, čak i onda kada se velike sile ne slažu sa njom ili mi sa njima.

On je dodao i da govori na način da nema potrebu da podilazi svom narodu jer su sve političke borbe već dobijene.

Predsednik Srbije je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno njegovom zapadnom delu, „jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo naše probleme“.

On je naveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu je podvukao da Srbija puno investira u region.

„Posvećeni smo tome i nastavićemo da radimo na promociji regionalne stabilnosti i saradnje“, rekao je Vučić i dodao da Srbija veruje u ulaganje u bolju budućnost za sve nas.

Očuvanje mira i stabilnosti je najbitnije, to je politički cilj koji zahteva svakodnevni težak trud i rad, ukazao je predsednik Srbije.

U.S. President Donald Trump delivers his address to the United Nations General Assembly in New York, U.S., September 19, 2017 - Sputnik Srbija
Tramp: „Raketaš“ je u samoubilačkoj misiji, uništićemo Severnu Koreju

Kao uslov broj dva Vučić je naveo ekonomski razvoj i istakao je da je u prethodnom periodu Srbija odgovornom politikom fiskalne konsolidacije uspela da stvori suficit u budžetu, smanji nezaposlenost sa 26 na 12 odsto, zavela tržišni red, stvorila mnogo jaču zemlju, bliža je razvijenom Zapadu i rešava probleme sa kojima se i bogatiji sučeljavaju.

„Ulažemo u kreativnost mladih, digitalizacija je postala važna tema i u Srbiji, a ne samo u najrazvijenijim zemljama sveta“, rekao je Vučić.

Treća stvar, naznačio je Vučić, koja nije manje važna od postizanja mira i stabilnosti i ekonomskog napretka, jeste napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka Uniji je put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i jačanju demokratije.

Predsednik Srbije je ukazao da je prethodnih godina politika proširenja EU prema zemljama Zapadnog Balkana služila kao jak instrument za političku i ekonomsku transformaciju u regionu u stabilna i savremena društva.

„Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima, moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali su ponekad narodi na Balkanu, i u Srbiji, tretirani drugačije nego drugi“, rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put u Uniju ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.

Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija
„Ovo je američka objava rata Evropskoj uniji“

Srbi su, poručio je, dostojanstven narod, koji očekuje da nas druge države poštuju, kao što i mi njih poštujemo.

Nikada, naglasio je, nismo želeli ništa što pripada nekom drugom i ono što tražimo je uzajamno poštovanje.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija štiti svoju slobodu, nezavisnost i svoj suverenitet, poštuje demokratske principe i nikada neće odustati od vojne neutralnosti, jer je takva politika — politika mira.

Srbija je, kaže, posvećeni partner sa zapadnim zemljama, radi na poboljšanju odnosa sa SAD, ali neguje najbolje moguće odnose sa Rusijom i Kinom.

„Ne samo da se tih dobrih odnosa ne stidimo, već se njima ponosimo“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija uvek biti spremna da posmatra razvoj situacije u svetu, ali nikada neće procenjivati šta je pravedno, a šta nije.               

Predsednik Srbije poručio je i da je „postizanje političkog rešenja za KiM nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju“.

„Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, podsetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

Unesko - Sputnik Srbija
Pacoli tvrdi: Imamo glasove za Unesko

Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj.

Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Ocenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise, i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

On je ponovio da Srbija ulaže velike napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu.

„Uvek ostajemo mirni na napade koji dolaze sa strane, jer mir i pomirenje su važni zbog svega“, rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je Srbija spremna da se posveti uspešnim ekonomskim reformama, kao i regionalnoj ekonomskoj zoni, od koje ne želimo da odustanemo.

On je istakao solidarnost Srbije sa izbeglicama, ali da takođe ništa neće smanjiti njenu posvećenost i oštrinu u borbi protiv terorizma, DAEŠ-a i Al Kaide.

Takođe Srbija pozdravlja i prepoznaje kao izuzetno važne tačke borbu protiv siromaštva i socijalnih nejednakosti i sprečavanje jačanja ekstremizma.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija veruje u sve veću ulogu UN kao organizaciju za mir i da će svaka reforma UN koja vodi jačanju njene uloge dobiti podršku Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala