Beograd miri Rusiju i Ameriku

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u foto-galerijuDonbas
Donbas - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Iako do sastanka predstavnika SAD i Rusije u Beogradu dolazi jer Volker ne želi da ide u Rusiju, a Surkovu je zabranjen ulaz u EU, činjenica da će se politički predstavnici dveju najuticajnijih zemalja sastati u Beogradu, pozitivno će uticati na ugled Srbije.

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini Kurt Volker i pomoćnik Kremlja Vladislav Surkov sastaće se 7. oktobra u Beogradu, a tema je planetarno vruća — situacija u Ukrajini.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je i ovo znak da se Srbija vraća na svetsku diplomatsku scenu:

Špijuniranje-ilustracija - Sputnik Srbija
Beograd domaćin Rusima i Amerikancima povodom Donbasa

„Posle raspada Jugoslavije, naša država se našla na marginama međunarodnih odnosa. Za nas su velike stvari bile kada se pregovori odvijaju na način da smo uključeni, ali nikako nismo bili deo ozbiljnih priča, to jest, nismo bili mesto gde se susreću predstavnici velikih sila u vezi sa nekim drugim zonama niti na neki način uključeni u sve to.“

Anđelković kaže da se najavljenim susretom Srbija vraća na poziciju Jugoslavije iz doba zlatne diplomatije, bez obzira na ideološki kontekst:

„U jednom periodu, SFRJ je igrala značajnu ulogu između Zapada i Istoka. Ako se američko-ruski susret održi kod nas, a po svemu sudeći hoće u vezi sa Ukrajinom, Srbija se ponovo markira na svetskoj mapi kao značajna diplomatska destinacija, i to svakako jeste potvrda naše politike balansiranja. Jer, jedna smo od retkih zemalja koja ima dobre odnose i sa Rusijom, pa čak i strateško-partnerske veze, a s druge strane u poziciji je da i sa Zapadom održava dobre odnose. Mislim da će i naša pozicija u vezi sa svim pitanjima koje su za nas od velikog značaja, kao što su Kosovo i Republika Srpska, biti mnogo bolja posle tog susreta.“

Donjecka Narodna Republika - Sputnik Srbija
DNR: Donbas neće proći kao Srpska Krajina

Bogdan Bespaljko, član predsedničkog saveta za međunarodne odnose, pozdravlja sve vrste pregovora, ali nije siguran da će na njima doći do nekih konkretnih rezultata.

„Kurt Volker je inače poznat kao neko ko se zalaže za što veći pritisak na Moskvu, kako bi Rusija pristala na maksimalne ustupke. Volker smatra da odgovornost za ono što se desilo u Donbasu snosi isključivo Rusija, mada u Minskom sporazumu, koji SAD barem deklarativno podržavaju, piše da su strane konflikta Kijev i Donbas. Iako do tog sastanka u Beogradu dolazi jer Volker ne želi da ide u Rusiju, a Surkovu je zabranjen ulaz u EU, činjenica da će se politički predstavnici dveju najuticajnijih zemalja sastati u Beogradu, pozitivno će uticati na ugled Srbije, pa će ojačati reputaciju te zemlje kao zemlje diplomatije i podići joj ugled na diplomatskoj sceni.“

Prethodni sastanak Surkova i Volkera održan je u Minsku, u Belorusiji 21. avgusta, a odvijao se iza zatvorenih vrata. Zadatak Volkera, koji je na položaj specijalnog američkog predstavnika za Ukrajinu imenovan u julu, kako je tada saopšteno, jeste da oživi napore čiji je cilj sprovođenje Minskih sporazuma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala